Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemci zvyšujú vývoz malých strelných zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké zbrojárske podniky vyvážajú do zahraničia čoraz viac takzvaných malých strelných zbraní, na ktorých momentálne zarábajú najviac za posledných 15 rokov. Vo svojom pondelňajšom vydaní o tom informuje denník Süddeutsche Zeitung (SZ).

Celková hodnota zbraní tejto kategórie, ktoré Nemecko povolilo vyviezť v roku 2012, podľa neho presahuje 76 miliónov eur, čo je oproti predošlému roku dvojnásobok. Obchodovanie s malými zbraňami, ako sú pištole, pušky a samopaly, je pritom považované za "obzvlášť kontroverzné", keďže vo svete im padá za obeť "zďaleka najviac ľudí". Malé strelné zbrane sa môžu navyše ľahko šíriť ďalej a ich pohyb sa ťažko kontroluje, upozorňuje SZ.

Hodnota minuloročného vývozu je podľa zistení denníka "vyššia ako všetky porovnateľné hodnoty od začiatku sledovania vo vývozných správach spolkovej vlády koncom 90. rokov". Príslušný údaj pochádza od spolkového ministerstva hospodárstva, ktoré ho zverejnilo na žiadosť parlamentnej frakcie strany Ľavica. Podľa SZ sa Berlín obhajuje tvrdením, že pri povoľovaní vývozu do "tretích krajín, obzvlášť rozvojových " sa riadi "prísnymi kritériami".

Za "tretie krajiny" sú považované štáty mimo Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, presnejšie údaje však ministerstvo údajne odmieta zverejniť.

Nezodpovednému obchodovaniu so zbraňami sa vo svojej výročnej správe venuje taktiež medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Podľa vyjadrenia poslanca nemeckej Ľavice Jana van Akena pre SZ by mali byť malé zbrane považované za "zbrane hromadného ničenia 21. storočia".

"Keď sú raz vyvezené, prechádzajú úplne nekontrolovane z jednej vojny do druhej," povedal van Aken s tým, že vláda by nemala ich export "zdvojnásobovať, ale zakazovať".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu