Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Unikli prvé sumy: Ktoré mladé rodiny sú podľa štátu bohaté tak, že prídu o dávky!

Ján Richter, minister práce a sociálnych vecí.
Ján Richter, minister práce a sociálnych vecí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločný príjem manželov vo výške 2500 eur mesačne by mohol znamenať stop na štátne dávky na deti. Znamenalo by to, že príjem 1250 eur mesačne na jedného z manželov by vás už zaradil do "bohatých rodín". Pravica hovorí o útoku na strednú vrstvu.

Štát už dlhšie uvažuje o tom, že by rôzne dávky na deti a rodičovské príspevky nevyplácal plošne, ale iba tým, ktorí ich skutočne potrebujú. Podľa článku denníka Pravda uvažuje Ministerstvo práce s príjmovým stropom 2500 eur mesačne na rodinu. Tieto rodiny by už podľa štátu mali byť dosť bohaté na to, aby nepotrebovali jeho pomoc. Pravda dodáva, že ministerstvo práce, ani ministerstvo financií zatiaľ oficiálne takúto cifru nepotvrdili. O sporení na dávkach sme už na Topkách informovali.

Iná neoficiálna informácia hovorí, že o dávky by mohli prísť už rodičia s príjmom vyšším ako 2x500 eur. Tu sa však hovorí aj o tom, že dávky by sa iba znížili. Dávky ako detské prídavky, rodičovské príspevky, či príspevky pri narodení dieťaťa stoja štát ročne stámilióny eur. Vláda pritom potrebuje ušetriť viac ako pol miliardy eur.

Takýto návrh by však mal hneď niekoľko dier, ktoré vidí nielen pravicová opozícia, ale aj nezávislí exeprti. Sociologička Monika Čambáliková v článku zdôraznila, že rodiny s malými deťmi sú často veľmi zaťažené hypotékami a inými úvermi. Preto aj zdanlivo vyšší príjem manželov z nich nerobí bohatých ľudí.

"Je to útok na strednú vrstvu, útok na ľudí, ktorí poctivo pracujú a platia dane," reagoval pre Topky opozičný poslanec a bývalý minister práce Ľudovít Kaník z SDKÚ. Podľa neho sa na Slovensku dajú medzi skutočne bohatých ľudí nedajú zaradiť tí, ktorí sa živia bežnou prácou. "Skutoční milionári nie sú ľudia, ktorý by žili z bežných mesačných platov, to je úplne iná skupina," dodal Kaník. Podľa neho opozícia pripravila do parlamentu sadu konkurenčných zákonov, ktorými chce podpori prácu. Kaník pritom zdôraznil, že ich návrhy berú do úvahy aj nutnosť šetrenia vo verejných financiách. Kaník však odmietol odpovedať na otázku, od akej príjmovej hladiny by už rodinu považoval za skutočne bohatú.

 

Na aké dávky majú dnes nárok rodičia?

- Príspevok pri narodení dieťaťa: 151,37€

- Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa: 678,49€

- Rodičovský príspevok, do troch rokov veku dieťaťa: 199,60€ mesačne

- Prídavok na dieťa: 23,10€ mesačne, najviac do 25 rokov veku dieťaťa, ak študuje.

- Príplatok k prídavku na dieťa: 10,83€ mesačne. Nepoberajú všetci rodičia.

- Príspevok na starostlivosť o dieťa: 230€ mesačne, do troch rokov dieťaťa. Vzájomne sa vylučuje s rodičovským príspevkom (tretí riadok)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu