Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda ide opäť škrtať: "Bohatí" rodičia prídu o všetky príspevky na deti!

Lepšie zarábajúce rodiny by o prídavky mohli prísť.
Lepšie zarábajúce rodiny by o prídavky mohli prísť.

BRATISLAVA - Množstvo ľudí by od budúceho roka mohlo stratiť nárok na detské prídavky a iné štátne dávky. Podľa zverejnených informácií sa má nové úsporné opatrenie vlády dotknúť iba ľudí s "nadštandardnými" príjmami. O aký príjem by presne šlo, však Ministerstvo financií zatiaľ nezverejnilo.

Vláda bude musieť v budúcom roku znížiť deficit verejných financií na 2,6 percenta HDP. Rezort financií preto v budúcom roku počíta s obmedzením vyplácania dávok iba na tie rodiny, ktoré ich naozaj potrebujú. Ako informujú Hospodárske noviny, vláda potrebuje v budúcom roku ušetriť pol miliardy eur a skresaním dávok pre lepšie zarábajúcich by získala hneď polovicu tohto balíka.

Opatrenie by sa mohlo dotknúť rodičovských príspevkov, daňového bonusu, či príspevku pri narodení dieťaťa. Zdá sa, že takéto šetrenie by mohlo hladko prejsť, súhlasí s ním aj opozícia a odborníci zo záujmových organizácií. "Dlhodobo sme navrhovali obmedzenie rodinných prídavkov a tiež adresnejšie dávky, aby sa oplatilo viac pracovať," reagoval podľa HN Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov.

Problém je, že zatiaľ sa nikto nevyjadril k tomu, ktoré rodiny by sa považovali za "lepšie zarábajúce". Prognostik Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž pre TA3 povedal, že škrty by sa museli dotknúť už ľudí s príjmom nad 800 eur mesačne, aby boli úspory v štátnom rozpočte citeľné. To by sa podľa neho dotklo aj výraznej časti voličov vládneho Smeru. Poslanci opozície v médiách hovorili skôr o príjmoch od dve, alebo tritisíc euro mesačne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu