Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Požiar ohrozujúci Tatry je už zlikvidovaný: Škodu odhadujú na 50-tisíc

Vo Vysokých Tatrách horeli desiatky hektárov trávy a krovia Zobraziť galériu (16)
Vo Vysokých Tatrách horeli desiatky hektárov trávy a krovia (Zdroj: SITA)

STARÝ SMOKOVEC - Lesný požiar vo Vysokých Tatrách je zlikvidovaný. Hasičom sa podarilo lesný požiar uhasiť približne o 18:00. Od rána hasilo lesný požiar pod Smokovcami do 50 hasičov. Dnes sa hasiči zamerali na dohasovanie lokálnych ohnísk uprostred požiaroviska. Na mieste zostala už len jedna hliadka s cisternou, ktorá bude požiarovisko celú noc monitorovať.

Vaše tipy

„Nemal by byť problém. Keď sme odchádzali, všetko bolo uhasené,“ uviedol riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch. Pozemným jednotkám pomáhal likvidovať požiar cez deň aj vrtuľník letky ministerstva vnútra.

Hasiči odovzdajú požiarovisko správcovi územia v sobotu predpoludní. Požiar vznikol na ploche, ktorá sa nachádza v treťom stupni ochrany prírody. Štátne lesy Tatranského národného parku ako správca územia, tohto roku nebudú zalesňovať zasiahnutú plochu. Pristúpia k tomu až po zhodnotení stavu územia, keď bude jasné, čo z prirodzeného zmladenia a umelej výsadby oheň nezničil a čo prežilo.

Lesný požiar vo Vysokých Tatrách vznikol vo štvrtok predpoludním pod Novým Smokovcom. Oheň sa postupne rozšíril na plochu 22 hektárov. Požiar zasiahol mladý porast, ktorý tu vyrástol po vetrovej kalamite v roku 2004. V lesnom poraste horeli listnaté a ihličnaté stromy z prirodzeného zmladenia a umelej výsadby vo veku do desať rokov. Štátne lesy Tatranského národného parku vyčíslili materiálne škody na 48 000 eur.

"V ranných hodinách sa uskutočnil letecký monitoring územia v spolupráci s posádkou vrtuľníka letky Ministerstva vnútra SR, ktorý potvrdil zastavenie šírenia požiaru. Ohniská budú teraz dohášať smerom od vonkajšieho okruhu do vnútra požiariska," konštatoval hovorca.

"Spolu by malo byť nasadených približne 50 príslušníkov HaZZ. Veríme, že v priebehu niekoľkých hodín sa nám podarí definitívne požiar zlikvidovať, pretože ak bude opäť vietor, mohlo by to situáciu skomplikovať," povedal Kovalík.

Dodal, že príčina vzniku požiaru je stále v štádiu zisťovania. Najpravdepodobnejšou príčinou však bude nedbanlivosť neznámych osôb a neopatrná manipulácia s otvoreným ohňom v blízkosti suchého porastu.

Až do zotmenia pomáhali hasiť lesný požiar armádne vrtuľníky s bambi vakmi. Cez noc zostali na požiarisku hliadky, ktoré situáciu monitorovali. „V piatok tu nasadíme do 50 príslušníkov, chceli by sme požiar uhasiť,“ dodal Šproch. Na mieste zasahovali posádky HaZZ z Popradu, Levoče, Kežmarku, Starej Ľubovne, Spišskej Starej Vsi a Prešova. Na hasení požiaru sa podieľalo 40 hasičov z 20 kusmi techniky, ďalší dobrovoľní hasiči, príslušníci Ozbrojených síl SR a lesníci.


Vo Vysokých Tatrách horia
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)


Lesný požiar vo Vysokých Tatrách krátko po vzniku ohrozoval aj obývané oblasti. „Keď vznikol požiar, vyzeralo to veľmi zle. Bol silný vietor. Oheň zasiahol asi tri hroby a oheň išiel hore. Snáď zázrakom sa vietor otočil a spôsobil tu obrovské škody,“ uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý na požiarisko prišiel hneď po skončení mestského zastupiteľstva. Momentálne nie sú ohrozené ľudské obydlia. V prípade, ak by sa zmenil smer vetra, mohol by podľa primátora oheň zasiahnuť niektoré obývané objekty. „Pokojná noc to nebude, lebo aj teraz vietor silnie. Je veľmi sucho,“ dodal primátor.

 

Vo Vysokých Tatrách horia
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)


Vážnym problémom sú podľa primátora kopy haluziny, ktoré zostali v Tatrách po veľkej vetrovej kalamite. Haluzina tu musela zostať na základe rozhodnutia orgánov ochrany prírody. Rizikových lokalít je podľa primátora viac. Príkladom je oblasť Studenovodských vodopádov neďaleko turistických chodníkov, kde je množstvo suchých stojacich i pováľaných stromov. „Je to potenciálne ohrozenie a zdroj požiaru,“ dodal primátor.


Požiar vo Vysokých Tatrách
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Hovorkyňa Štátnych lesov TANAPu Lenka Burdová uviedla, že požiar vypukol v poraste na území národného parku. Škody sa podľa nej zatiaľ odhadnúť nedajú a pravdepodobne sa budú dať ťažko vyčísliť predovšetkým z environmentálneho hľadiska. Spresnila, že horelo v lokalite, kde bola v roku 2004 veterná kalamita a v posledných rokoch sa tam už začal vytvárať nový mladý porast. Pravdepodobnou príčinou požiaru je neopatrnosť pri zakladaní ohňa.

Stali ste sa svedkom požiaru, máte bližšie informácie, fotografie či video? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu