Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Inferno v Kalifornii: Oheň zničil lesy, pôdu, domy aj autá!

Požiare v Kalifornii Zobraziť galériu (4)
Požiare v Kalifornii (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES – Rozsiahly lesný požiar v Kalifornii v sobotu výrazne ustúpil. Do večerných hodín sa 2000 hasičov podarilo zlikvidovať takmer 60 percent ohňa, zatiaľ čo ráno to bolo len 30 percent.

Očakáva sa chladnejšie a vlhkejšie počasie a požiar by sa malo podľa úradov podariť dostať úplne pod kontrolu v pondelok, uviedli miestne médiá. Oheň, ktorý vypukol vo štvrtok a do piatku sa veľmi rýchlo šíril, nikoho nezabil ani nezranil. Zničil ale najmenej 11 300 hektárov územia, väčšinou lesného porastu alebo poľnohospodárskej pôdy. Požiar narušil aj miestnu dopravu a služby.

Požiare v Kalifornii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Úrady v sobotu zastavili postupné evakuácie z približne 4000 domov, ktoré ničivý živel v oblasti Malibu severozápadne od Los Angeles ohrozoval. Nakoniec poškodil len 15 z nich. Zničil ale niekoľko poľnohospodárskych a ďalších technických budov, desiatky rôznych prístavieb a niekoľko automobilov.

Požiare sú v Kalifornii časté. Meteorológovia predpovedajú, že tento rok budú ohne sužovať oblasť viac ako obvykle, pretože sa očakávajú mimoriadne suchá a horúčavy. Od začiatku roka postihlo Kaliforniu podľa agentúry AP viac ako 680 lesných požiarov, čo je o 200 viac ako v rovnakom období minulého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu