Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pozor na spaľovanie suchej trávy či lístia: Počet požiarov v prírode stúpa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V posledných dňoch zaznamenali hasiči na Slovensku výrazný nárast požiarov, ktoré boli spôsobené plošným vypaľovaním porastov, drevín a rúbanísk. Verejnosť preto varujú pred nebezpečenstvom, ktoré vyplýva z jarného spaľovania suchej trávy, lístia, či vetví z poorezávaných stromov a z vypaľovania trávnatých porastov.

Počas pondelka (10.3.) Hasičský a záchranný zbor SR HaZZ) na území Slovenska riešil až 63 požiarov spôsobených vypaľovaním, ďalej požiarov porastov, lesov a rúbanísk. "Najviac výjazdov k nim vykonali hasiči v Košickom (18) a Prešovskom (17) kraji," informovala Zuzana Farkasová z komunikačného oddelenia Prezídia HaZZ.

V Banskobystrickom kraji hasiči absolvovali 10 výjazdov, v Žilinskom osem, v Trnavskom štyri, v Trenčianskom dva a v Bratislavskom kraji jeden výjazd. Okrem iného počas tohto dňa horela slama a drevo v Skalitom, okres Čadca. Následkom toho vznikla majiteľovi priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na 27.000 eur.

Prvé požiare z vypaľovania tráv v Košiciach

Vypaľovači trávy začali kvôli počasiu skôr a opäť sa im to vymklo z rúk. Košickí hasiči museli len v pondelok (10.3.) hasiť 8 požiarov.

Najväčšiu robotu mali s ohňom  medzi Kostolianskou ulicou a obcou Ťahanovce. Vypaľovanie trávy je zákonom zakázané, žiaľ, mnohí si to neuvedomujú a tak spôsobia veľké škody. Za porušenie môžu dostať pokutu, a to až 331 eur. Navyše, vypaľovanie trávy ničí životné prostredia a zabíja živočíchov a môže aj ohroziť ľudské životy.

 „Plné ruky práce máme od soboty, kedy sa ľudia vybrali po zime do záhrad. Len za posledné tri dni sme zaznamenali takmer dvadsať požiarov,“ uviedol operačný dôstojník košických hasičov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu