Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nie všetko je také ideálne ako v kriminálnych seriáloch, tvrdí odborníčka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: PZ)

BRATISLAVA – Nie všetko je také ideálne, ako sa zdá v kriminálnych seriáloch. Aj keď bývajú čiastočne pravdivé, najmä čo sa týka techník skúmania, v realite sa nedá všetko zistiť tak rýchlo a ani možnosti skúmania nie sú také široké.

Tvrdí to Jana Odlerová, vedúca oddelenia biológie a genetickej analýzy na policajnom Kriminalistickom a expertíznom ústave (KEÚ). Je jedným z viac ako stovky expertov na analýzu a využitie DNA v kriminalistickej praxi, ktorí sa dnes stretli na konferencii v Bratislave. "Na tejto konferencii sa preberajú nové techniky, kvalita zaisťovania a spracovávania biologického materiálu, vývoj a smerovanie forenznej genetiky a automatizácia. Automatizácia znamená minimalizovať ľudský faktor pri skúmaní, aby prístroje vedeli plne nahradiť rutinnú prácu rúk," povedala riaditeľka odboru prírodovedeckého skúmania kriminalistických analýz KEÚ Zuzana Némethová.

Odlerová doplnila, že experti sa budú venovať aj automatizácii v rámci výmeny profilov DNA medzi jednotlivými krajinami. Pripomenula, že štáty Európskej únie by mali podľa Prumského dohovoru otvoriť svoje DNA databázy pre ostatných členov spoločenstva. Tým sa podľa nej urýchľuje vyšetrovanie a stotožňovanie DNA profilov. "V súčasnosti má Slovenská republika prístup do desiatich databáz z dvanástich," povedala. Postupne by sa do výmeny mali začleňovať aj ďalšie štáty.

Napríklad rakúskym policajtom sa s pomocou tejto dohody podarilo uzavrieť prípad vraždy. "Vražda bola spáchaná v Rakúsku, ale páchateľ telo preniesol cez hranice a tak v Rakúsku nenašli dôkazový materiál. Všetky indície smerovali k tomu, že tá osoba je mŕtva, ale tým, že nemali telo, nemohli uzatvoriť prípad," povedala Némethová. Vďaka výmene informácií sa rakúskym policajtom podarilo stotožniť vzorku DNA obete s kostrovými pozostatkami, ktoré sa našli na Slovensku.

Podobnú zmluvu má Slovensko podpísanú aj s USA. "V zmysle podpísanej dohody, ktorá súvisí s bezvízovým stykom SR a USA je podpísaná zmluva, ktorá umožňuje on-line výmenu daktyloskopických údajov a DNA profilov," pripomenula Odlerová. Dodala, že USA zatiaľ nie sú legislatívne pripravené na to, aby DNA profily mohli vymieňať, avšak v najbližšom období sa pripravuje spustenie výmeny daktyloskopických údajov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu