Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podnikateľská kariéra smerákov Becíka a Záhumenského: Miliónové dlhy voči štátu!

Marián Záhumenský
Marián Záhumenský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť, kde v dozornej rade pôsobili bývalý minister Stanislav Becík a súčasný poslanec Smeru Marián Záhumenský, dlží Správe štátnych hmotných rezerv 2,2 milióna eur. Štátne hmotné rezervy sa k týmto peniazom už nedostanú, v konkurze na nich nezvýšili peniaze.

Vláda na jednom zo svojich posledných rokovaní riešila okrem iného aj dlh vyše 2,2 milióna eur, ktorý má spoločnosť Agropros, a. s. voči Správe štátnych hmotných rezerv. Dlh správa už nevymôže, firma skončila v konkurze a peniaze v nej nie sú. Suma pochádza ešte z roku 1998, keď v dozornej rade Agroprosu pôsobili dve známe mená: Prvým je Marián Záhumenský, poslanec parlamentu za Smer a bývalý štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva. Druhým je Stanislav Becík, ktorý v prvej Ficovej vláde pôsobil ako minister pôdohospodárstva za HZDS. Dnes aj on pôsobí v Smere.

Podľa hovorkyne Správy štátnych hmotných rezerv Marcely Rybanskej vznikla pohľadávka tak, že Agropros si od hmotných rezerv požičal zásoby kukurice a pšenice, ktoré nevrátil. Z toho Agroprosu vyplývali zmluvné sankcie, ktoré nezaplatil. "Celková výška pohľadávky predstavovala sumu 3.170.389 eur, ktorú si Správa uplatnila v konkurznom konaní v roku 2000," informovala nás Marcela Rybanská. Dodala, že časť z tejto pohľadávky štátne hmotné rezervy získali, no sumu 2.219.561 eur už neuvideli. "Túto časť pohľadávky už nie je možné vymôcť, uvedená spoločnosť je neaktívna a žiadny majetok nemá," doplnila Rybanská.

So žiadosťou o reakciu sme oslovili aj oboch smerákov, no na vznik astronomického dlhu si už nepamätajú. Stanislav Becík nám nedokázal povedať takmer nič konkrétne. Marián Záuhmenský tvrdí, že Agropros vždy hospodáril zle. "Bol to štátny podnik. Skutočne neviem povedať ako ten dlh vznikol. Agropros nehospodáril dobre, s manažmentom a predstavenstvom tam boli vždy ťažké diskusie," hovorí dnes Záhumenský.

Zaujímavé však je, že ešte pred tým ako sa Agropros dostal do konkurzu, vznikla na rovnakej adrese v Nových Zámkoch druhá firma s názvom Agropros Poľnonákup, a. s. Okrem adresy sú rovnaké aj dve mená členov predstavenstva, Ladislav Dzurej a Pavol Guláš. Záhumenský i Becík v tom čase ešte pôsobili v dozornej rade pôvodného Agroprosu. Ani jeden si však nespomína na podrobnosti vzniku novej firmy. Záhumenský tvrdí, že pozná iba meno Ladislav Dzurej. Nový Agropros Poľnonákup medzitým tiež skončil v konkurze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu