Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matica slovenská nezverejňuje zmluvy na internete: Za dva roky iba jednu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Matica Slovenská podľa RTVS zrejme protizákonne nezverejňuje zmluvy na internete. Matica Slovenská za viac ako dva roky zverejnila jednu jedinú zmluvu, aj to len preto, že to vyžadoval kataster.

Ako informoval Slovenský rozhlas v poludňajšom Rádiožurnále, Matica v januári tohto roka predala pozemky a nehnuteľnosť za viac ako 70-tisíc eur. To je však jediná zmluva, ktorú v centrálnom registri od Matice nájdete. Infozákon pritom prikazuje, že každá štátom zriadená inštitúcia musí zverejňovať zmluvy v registri. V opačnom prípade sú všetky neplatné.

Riaditeľka finančno-ekonomického útvaru Matice Slovenskej Katarína Pacnerová tvrdí, že podľa ich právnika sa na Maticu infozákon nevzťahuje. "Matica nie je zriadená zo zákona. Je to historická ustanovizeň, vznikla v roku 1863, ale nie zo zákona. Zákon z 97-eho len upravuje jej právne postavenie," argumentovala pre RTVS Pacnerová.

V jedinej zverejnenej zmluve z januára 2013 však sama Matica píše, že je verejnoprávna inštitúcia zriadená zákonom. To, že Matica zverejňovať zmluvy má, potvrdila pre RTVS aj hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková. "Účelom infozákona je verejná kontrola nakladania s majetkom štátu a týmto by sa mali riadiť všetky organizácie, ktoré s majetkom štátu nakladajú," povedala Zlatohlávková.

Matica Slovenská dostala v roku 2012 z ministerstva kultúry takmer jeden a pol milióna eur. Na rok 2013 je suma rovnaká. To, že matica zverejňovať zmluvy má, potvrdil pre Rádiožurnál aj právnik Peter Wilfling z Via Iuris. "Keďže Matica je verejnoprávna inštitúcia, je financovaná z verejných financií a jej činnosť je regulovaná zákonom, tak je povinná sprístupňovať informácie o svojej činnosti," dodal Wilfling. Matej Kurian z Transparency International Slovensko ale upozorňuje, že zákon síce prikazuje zverejňovanie zmlúv, nikto to ale nekontroluje.

"Napriek tomu, že povinnosť zverejňovať zmluvy platí približne dva roky, doteraz si nikto nevšimol, že Matica slovenská tieto zmluvy nezverejňuje, čo iba ukazuje na to, že s dátami o zverejňovaní zmlúv sa systematicky nepracuje," zhodnotil Kurian.

Matica minulý mesiac poslala na úrad vlády otázku, či sa ich teda infozákon týka. Ten im však zatiaľ neodpovedal. Infozákon však platí už viac ako dva roky. Ministerstvo kultúry tvrdí, že dosah na Maticu nemá, preto to nebude komentovať. Podľa zákona je dozorným orgánom Dozorný výbor. Jej predseda Jozef Lukáč sa k otázkam RTVS vyjadrí na konci budúceho týždňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu