Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Charita chce zvýšiť povedomie o migračnej politike

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Prostredníctvom projektu Bez bariér sa Slovenská katolícka charita (SKCH) rozhodla zvýšiť povedomie žiakov, študentov a širokej verejnosti o migračnej politike a predchádzať tak diskriminácii a intolerancii voči migrantom/cudzincom.

Dnes o tom informoval Lukáš Melicher, hovorca SKCH, ktorá nakrútila tri filmy zachytávajúce šesť autentických výpovedí cudzincov, ktorí žijú, pracujú alebo študujú na Slovensku. Filmy by mali pomôcť mladým ľuďom lepšie pochopiť migrantov, azylantov alebo žiadateľov o azyl a priblížiť im ich život.

Prvý film je o žiadateľoch o azyl a zachytáva príbehy ľudí, ktorí sa usilujú získať na Slovensku azyl, aby sa nemuseli vrátiť do svojej krajiny pôvodu, kde by im hrozilo prenasledovanie alebo smrť. "Druhý film je o čečenskej rodine, ktorá už azyl má. Na Slovensko prišli v roku 2004, keď v Čečensku zúrila vojna. Napriek tomu, že už nie sú v akútnom ohrození života, stále bojujú o prežitie, pretože majú problém nájsť si prácu," uviedol projektový manažér projektu Bez bariér Jozef Kákoš. Posledný film je o migrantoch, ktorí prišli na Slovensko legálne za prácou alebo štúdiom.

Na základných a stredných školách pracovníci SKCH v rámci projektu, ktorý sa končí v marci, urobili 25 prednášok. Zúčastnili sa na nich aj cudzinci, konkrétne študentka slovenčiny a psychológie z Chorvátska a Iránec, ktorý je momentálne nezamestnaný.

"Prednášali sme na západnom Slovensku a v Košiciach a o migrantoch a migrácií sme tak hovorili takmer so 650 deťmi," povedal Jozef Kákoš s tým, že prednášky budú pokračovať ešte v apríli. "Pre učiteľov 30 škôl s ktorými spolupracujeme, sme navyše pripravili informačnú brožúru s informáciami o tejto problematike," dodal.

Projekt Bez bariér SKCH realizovala s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu