Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na poradenstvo a vzdelávanie pre dospelých pôjde z eurofondov 28 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národný ústav celoživotného vzdelávania (NÚCZV) spúšťa v týchto dňoch projekt, ktorý počíta so zriadením vzdelávacích programov a poradenských centier pre dospelých v jednotlivých regiónoch Slovenska.

Projekt Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce je spolufinancovaný z európskeho sociálneho fondu v celkovej sume 27,99 milióna eura.

Ako uviedla riaditeľka NÚCZV Zuzana Štrbíková, rozvoj ďalšieho vzdelávania a poradenstva pre dospelých je účinným prostriedkom na trhu práce a vzdelávania. Slovensko má podľa nej stále nedostatok dostupných a kvalitných nástrojov pre lepšiu uplatniteľnosť na trhu práce.

"Kým priemerný počet osôb zapojených do ďalšieho vzdelávania ostatných krajín EÚ je sedem percent, na Slovensku je to len 3,5 percenta dospelých. V Dánsku je to 30 percent, takže cieľom je priblížiť sa aspoň európskemu štandardu," povedala Štrbíková. Zámerom projektu je aj zvýšiť dôveru spoločnosti k systému ďalšieho vzdelávania ako cesty k lepšej uplatniteľnosti na trhu práce.

Ako informovala manažérka projektu pre publicitu Eva Brázdilová, cieľom je zabezpečiť aj účasť zamestnávateľov na ďalšom vzdelávaní a poradenstve. Pozornosť sa upriami najmä na ďalšie odborné vzdelávanie v odvetviach priemyslu, remesiel a služieb ako strojárstvo, elektrotechnika, automobilový a ťažobný priemysel, stavebníctvo, hutníctvo, drevárstvo či poľnohospodárstvo a iné.

Nový typ spolupráce vzdelávacích inštitúcií so zamestnávateľskými zväzmi, združeniami a so samotnými zamestnávateľmi má adresne zadefinovať potreby trhu práce na najžiadanejšie kvalifikácie v desiatich odvetviach priemyslu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu