Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensku bude pri čerpaní eurofondov radiť expertná skupina

Robert Fico a Jose Manuel Barroso
Robert Fico a Jose Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovenská vláda sa s Európskou komisiou (EK) dohodla na vytvorení "expertnej skupiny", ktorá pomôže Slovensku dočerpať prostriedky z európskych fondov určené pre finančné obdobie končiace sa tento rok.

Premiér Robert Fico to povedal na spoločnom tlačovom brífingu s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom, s ktorým dnes rokoval v Bruseli. Podľa Fica momentálne Slovensku hrozí, že vzhľadom na problémy s čerpaním príde o 250 až 600 miliónov eur z eurofondov, pričom zodpovednosť za situáciu pripisuje predošlej vláde.

"Som veľmi rád, že sme sa s pánom predsedom (EK) dohodli na vytvorení spoločnej expertnej skupiny, ktorá predloží v priebehu mája správu o tom, ako môžu Slovenská republika a Európska komisia pracovať, aby sme zabezpečili zväčšenie pružnosti a predovšetkým zrealizovali efektívne míňanie sumy... identifikovanej ako suma, ktorá by mohla byť ohrozená," povedal Fico.

Ten podľa vlastných slov Barrosa informoval o "dobrých príkladoch realokácií" prostriedkov z eurofondov na Slovensku, ako je ich použitie na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí. S takýmto návrhom pritom prišiel samotný predseda EK, upozornil Fico s tým, že Slovensko by privítalo, ak by v takýchto programoch mohlo pokračovať.

Možnosti Slovenska pri dočerpávaní prostriedkov z eurofondov boli jednou z hlavných tém rokovania Fica s Barrosom, ktoré sa uskutočnilo formou pracovného obeda a zúčastnili sa na ňom aj slovenský minister financií Peter Kažimír aj podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Slovenská vláda od Bruselu už dlhšie požaduje, aby v rámci eurofondov podporoval vo vyššej miere rozvoj infraštruktúry ako prostriedok hospodárskeho rastu. Upozorňuje tiež na potrebu vyššej pružnosti v čerpaní prostriedkov, s ktorými má Slovensko dlhodobo problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu