Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Začína sa projekt ďalšieho vzdelávania za 27,99 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Národný ústav celoživotného vzdelávania (NÚCZV) spúšťa Národný projekt Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce.

Ako povedala manažérka projektu pre publicitu Eva Brázdilová, projekt prispeje k zvýšeniu účasti dospelých na ďalšom vzdelávaní rozvojom systému ďalšieho vzdelávania a poradenstva pre dospelých. Projekt je spolufinancovaný z európskeho sociálneho fondu v celkovej sume 27,99 milióna eur. Projekt počíta s vytvorením vzdelávacích programov, so zriadením a prevádzkovaním poradenských centier pre dospelých v jednotlivých regiónoch Slovenska.

„Koncepcia plánuje zabezpečiť kvalitu vzdelávacích programov ďalšieho vzdelávania, kvalitu vzdelávacích inštitúcií. Vytvorí sieť poradenských inštitúcií a predovšetkým zabezpečí účasť zamestnávateľov na ďalšom vzdelávaní a poradenstve,“ povedala Brázdilová s tým, že pozornosť sa upriami najmä na ďalšie odborné vzdelávanie v  odvetviach priemyslu, remesiel a služieb.

Nový typ spolupráce vzdelávacích inštitúcií so zamestnávateľskými zväzmi, združeniami a so samotnými zamestnávateľmi podľa Brázdilovej adresne zadefinuje potreby trhu práce na najžiadanejšie kvalifikácie v desiatich odvetviach priemyslu. Rozvoj ďalšieho vzdelávania a poradenstva pre dospelých má byť účinným prostriedkom na trhu práce a vzdelávania.

Slovensko má stále nedostatok dostupných a kvalitných nástrojov pre lepšiu uplatniteľnosť na trhu práce. Kým priemerný počet osôb zapojených do ďalšieho vzdelávania ostatných krajín EÚ je 7 %, na Slovensku je to len 3,5 percenta dospelých. Zámerom projektu je preto tiež zvýšiť dôveru spoločnosti k systému ďalšieho vzdelávania ako cesty k lepšej uplatniteľnosti na trhu práce osôb, ktoré ho absolvovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu