Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smrť si ho našla pod Satanom: Michala (†49) zabili hory, ktoré miloval

Skúsenému Michalovi už nebolo pomoci Zobraziť galériu (4)
Skúsenému Michalovi už nebolo pomoci (Zdroj: HZS, michalhnidka.com)

VYSOKÉ TATRY - Tragický víkend v Tatrách! Snehom zasypané hory si počas uplynulých dní vyžiadali až tri obete, medzi ktorými bol aj skúsený horský vodca Michal Hnidka (†49). Vysokohorský terén, ktorý poznal ako svoje topánky, sa mu vypomstil pod vrchom hory prezývanej Satan, z ktorej sa naňho a jeho českého klienta zosypala lavína. Horskí záchranári po niekoľkých hodinách našli už len ich mŕtve telá. Zo smrti bývalého kolegu sú zdrvení.

Michal vzal v sobotu svojho českého klienta Ondřeja do oblasti Satan vo Vysokých Tatrách. Keď sa dlho nikomu neozýval, príbuzní sa oňho začali strachovať a zalarmovali horskú službu. Keďže telefóny mali obaja zapnuté, no nedvíhali,  záchranári sa ich pokúšali vypátrať pomocou signálu. Ten ich zaviedol do oblasti Satana, kde rozbehli nočnú pátraciu akciu.

 Pod žľabom, ktorý je výstupovou cestou na vrchol hory, našli záchranári asi o 2:00 spadnutú doskovú lavínu. Zlé tušenie, že chlapi môžu byť v nej, sa po pár minútach naplnilo. "Nachádzali sa v nej čiastočne prisypané dve telá," uviedli horskí záchranári. Mužom už nemohli pomôcť.

Smrť si ho našla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: HZS,michalhnidka.com)

Zraneniam, ktoré utrpeli pri páde lavíny, na mieste podľahli. "Pravdepodobnou príčinou smrti postihnutých boli mechanické zranenia vplyvom pádu," dodali záchranári. Keďže nemali pri sebe žiadne doklady, s identifikáciou museli pomôcť príbuzní. Na druhý deň profesionálni záchranári odviezli telá z Mlynickej doliny do márnice v Novom Smokovci, kde si ich prevzala polícia. Či lavínu strhli sami, je zatiaľ nejasné.

Horský vodca Michal Hnidka hory miloval a trávil v nich všetko voľný čas. Začínal medzi horskými záchranármi, ktorí sa z jeho smrti nemôžu spamätať. "Bol to pedant, všetko mal dopredu premyslené. Neviem si vysvetliť, ako sa to mohlo stať," povedal pre denník Plus jeden deň šéf Spolku horských vodcov Vysoké Tatry Michal Gerčák. Podľa obyvateľov z Michalovej rodnej Terchovej sa doma veľmi nezdržiaval. Vždy keď mohol, venoval sa horám.

Smrť si ho našla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: HZS,michalhnidka.com)

Michal Hnidka - skúsený a zanietený horský vodca

Michal svoje poslanie horského vodcu vykonával veľmi zanietene už od roku 1994 a od apríla 1997 to bola jeho hlavná živnosť. Na konte má odvtedy množstvo výstupov nielen na Tatranské štíty, ale aj Alpské vrcholy. Len niekoľko dní pred osudovým výstupom pod Satanom sa jedným z nich pochválil na svojom profile. "Krásny deň, avšak silný mráz a množstvo snehu v hornej časti žľabu, ktorý nás zdržal natoľko, že sme upustili od výstupu na štít necelých 100 výškových metrov pod vrcholom," opisuje s nadšením.

Michal svojej práci venoval všetok voľný čas.
Zobraziť galériu (4)
Michal svojej práci venoval všetok voľný čas.  (Zdroj: HZS,michalhnidka.com)

Jeho úlohou bolo viesť ľadovcové kurzy a lyžiarske túry v rôznych alpských oblastiach. Michal sa riadil životným mottom: "Na túre s horským vodcom okrem bezpečného výstupu a zostupu by mala nájsť svoje miesto aj dôvera a priateľstvo."

Lavína pochovala aj slovenského horolezca

V piatok pád lavíny v oblasti vodopádu Skok v Mlynickej doline neprežil slovenský horolezec. Pomoc zavolal jeho kamarát, ktorý sa spod nánosu snehu dokázal vyhrabať. Záchranári pomohli prvému zasypanému dostať sa zo snehového zovretia a zároveň so psami okamžite začali prehľadávať miesto. Keď lavínový pes našiel druhého postihnutého, záchranári sa pokúsili ho oživiť. Muža oživovali aj na palube vrtuľníka počas prevozu do nemocnice. Aj napriek snahe záchranárov sa to však nepodarilo, informovala Horská záchranná služba.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu