Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Bratislave dnes budú protestovať taxikári: Vieme, kadiaľ pôjdu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyvatelia slovenskej metropoly sa dnes môžu "tešiť" na pomalšie presúvanie sa mestom. Tunajší taxikári sa totiž chystajú zablokovať dopravu v rámci akcie nazvanej Protestná jazda. Žiadajú viac peňazí a taktiež účinnejšiu kontrolu nad čiernymi taxikármi.

Bratislavčania dnes poobede budú potrebovať ešte viac trpezlivosti, než obvykle. Cesta z práce či zo školy domov sa im totiž pravdepodobne o niečo pretiahne. Dôvodom je ohlásený protest taxikárov, ktorí sa chcú práve počas poobedňajšej špičky domáhať splnenia svojich požiadaviek. Desiatky z nich sa zapoja do kolóny, ktorá sa bude tiahnuť centrom mesta. Únia taxikárov z Bratislavy na svojej webstránke zverejnila trasu, ktorou sa autá budú pohybovať. Tu je:

Začiatok - parkovisko pri divadle Aréna v Petržalke - Krasovského, Einsteinova - Most SNP - Staromestská - Hodžovo nám. - Štefánikova - SAV - Šancová - Štefanovičova - Ministerstvo financií SR - Nám. Slobody - Úrad vlády SR - Bankobystrická - Prezidentský palác - Hodžovo námestie - Palisády - Národná rada SR - Nám. A Dubčeka - Strelecká - Krátka - Koreničova - Palisády - Suché mýto - Nám SNP - Klobučnícka - Nedbalova - Uršulínska, koniec - Nám SNP približne o 17.00 hod.

Taxikárom sa jednu požiadavku podarilo vybojovať už skôr. Primátor Milan Ftáčnik údajne nakoniec súhlasil, že nebude presadzovať jednotnú farbu taxíkov. Ani tento ústupok ale nestačil a taxikári chcú viac. Žiadajú najmä zrušenie zvýhodnených objednávok cez telefón. Nepáči sa im, že v porovnaní s "odchytením" si taxíka na ulici sú až o polovicu lacnejšie. Je totiž nelogické, aby vodiči, ktorí musia pre zákazníka chodiť na iné miesto, dostávali za jazdu menej, než tí, ku ktorým zákazník nastúpi priamo na stanovišti.

Podľa Ondreja Wenzla zo združenia sa priemerné náklady na jeden odjazdený kilometer pohybujú na úrovni 1,056 eura, optimálne jednotné jazdné by teda mohlo byť v rozpätí od 1,21 do 1,51 eura. Tie najlacnejšie taxislužby v hlavnom meste majú minimálne jazdné len tri eurá. Regulácia zo strany magistrátu by tak mohla viesť k výraznému zvýšeniu jazdného hlavne na kratších trasách, zároveň by však urobila koniec neúmerne predraženým taxíkom na letisku či Hlavnej stanici.

Majiteľom taxíkov sa nepáči ani zmenený zákon o cestnej doprave. Ten pri žiadosti o koncesiu stanovuje vek vozidla na maximálne päť rokov a takisto limituje počet najazdených kilometrov. Staršie autá sa tak budú musieť z taxislužieb vyradiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu