Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chrípka je na ústupe, najviac trápi deti v Prešovskom kraji

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V uplynulom kalendárnom týždni malo na Slovensku chrípku 8 552 ľudí, čo je oproti minulému týždňu pokles chorobnosti o 10,1 percenta. Dnes o tom informoval Odbor epidemiológie z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Najvyššiu chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal v Prešovskom kraji, najnižšiu v Bratislavskom. Chrípka opäť najviac trápila deti vo veku od šesť do štrnásť rokov.

Chorobnosť na chrípku za posledný týždeň predstavuje 14,6 percenta z celkového počtu 58 585 hlásených ochorení na akútne respiračné ochorenia (ARO). Oproti minulému týždňu chorobnosť na ARO klesla o 6,8 percenta. Komplikovaný priebeh ochorenia zaznamenali lekári u 1 368 pacientov, medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy, pneumónie a otitídy. Ochorenie hlásilo 64 percent lekárov pre deti a dorast a 59 percent lekárov pre dospelých.

Pre vysoký počet chorých detí zatvárali slovenské školy a škôlky aj v tomto týždni. Voľno mali škôlkari v 10 materských školách. Pre vysokú chorobnosť detí v tomto týždni na Slovensku zatvorili aj 44 základných škôl, z toho 35 v Prešovskom kraji. Celkovo oproti minulému týždňu zostalo zatvorených o 31 základných škôl viac.

V tomto týždni na Úrade verejného zdravotníctva evidujú aj 10 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), najviac prípadov sa vyskytlo v Prešovskom kraji, kde ochorelo šesť ľudí. Dva prípady zaznamenali v Nitrianskom kraji a po jednom Trnavskom a Banskobystrickom kraji. V uplynulom týždni na ťažké akútne respiračné ochorenie umrel jeden pacient. Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 bolo nahlásených 200 prípadov SARI, z toho 20 pacienti ochoreniu podľahli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu