Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Arcibiskup Zvolenský: Pápež má zmysel pre sociálnu spravodlivosť!

Stanislav Zvolenský
Stanislav Zvolenský (Zdroj: TASR)

DONOVALY - Predsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislava Zvolenského pomerne rýchla voľba Jorgeho Maria Bergoglia za nového pápeža Františka prekvapila, ale zároveň aj potešila ako prejav jednotnosti cirkvi. Uviedol to na dnešnom mimoriadnom brífingu po zvolení pápeža s tým, že kardináli podľa neho krátkosťou voľby dali najavo, že ich rozhodnutie bolo dobre pripravené.

Ako ďalej uviedol, hoci kardinál Bergoglio nepatril medzi favoritov uvádzaných v médiách, „v iných kruhoch“ jeho meno nie je celkom neznáme a aj v minulosti bol pokladaný za jedného z kandidátov na pápeža.

Zhodou okolností majú slovenskí katolícki biskupi aktuálne na Donovaloch duchovné cvičenia s jezuitom Markom Ivanom Rupnikom, ktorý nového pápeža osobne pozná a poskytol im preto aj niektoré informácie o jeho osobnosti. „S potešením sme počuli, ako ho oceňuje ako človeka hlbokej viery, mariánskeho ctiteľa, človeka, ktorý je veľmi empatický, žije jednoduchým spôsobom života a má veľký zmysel pre sociálnu spravodlivosť,“ uviedol Zvolenský. Dodal, že mu bolo sympatické, s akou ematiou sa novozvolený pápež obrátil na ľudí zhromaždených na námestí a najprv ich poprosil, aby sa zaňho modlili a až potom im dával svoje požehnanie. „Je to pre nás všetkých veľký príklad, aby sme takto aj my postupovali k veriacim aj neveriacim,“ uviedol predseda KBS.

Cirkevný historik a bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko dodal, že nový Svätý otec je tiež mužom modlitby, čo dokázal aj tým, že sa s ľuďmi, ktorý ho prvýkrát videli ako pápeža, hneď pomodlil Otčenáš a Zdravas´ Mária. „Jeho životopisy uvádzajú napríklad to, že už o pol šiestej ráno kľačí vo svojej kaplnke a modlí sa. Čiže na čele katolíckej cikrvi je muž, ktorý sa bude veľmi veľa modliť a to je dobre, pretože bude hlboko napojený na toho, ktorý je hlavným cieľom a základným kameňom cirkvi, a to je Ježiš Kristus,“ povedal Haľko.
KBS chce už v období po Veľkej noci chcú obnoviť pozvanie pápeža na návštevu Slovenska, ktorému už predošlý pápež nestihol vyhovieť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu