Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Informácie k zákazke na informačné systémy ministerstvo nezverejní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra zatiaľ nezverejní informácie k zákazke na informačné systémy, ktorú vypísalo v decembri. Ako povedala Alena Koišová z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra, všetky informácie budú k dispozícii po skončení procesu verejného obstarávania.

„V priebehu tohto procesu informácie nemožno poskytnúť z dôvodu možného porušenia princípu rovnakého zaobchádzania,“ povedala.

Na to, že ministerstvo nechce zverejniť informácie pre verejnosť, upozornil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). „Stanovisko ministerstva je úplná hlúposť,“ povedal dnes. Podľa neho totiž poskytnutie súťažných podkladov nijako nemôže ovplyvniť rovnosť podmienok, pretože všetci uchádzači, ktorí spĺňali podmienky, ich dostali.

„Jediný, kto je v tomto prípade neinformovaný, je verejnosť. Neexistuje spôsob, ako by to mohlo narušiť súťaž medzi uchádzačmi, pretože tí dostali rovnaké podklady a dokumenty,“ upozornil Beblavý.

Podľa Beblavého, ak by ministerstvo používalo najtransparentnejšiu formu súťaže, zákon by rezortu priamo prikázal zverejniť podklady, alebo ich dať k dispozícii každému, kto má o ne záujem. „Len pri tých neštandardných formách ako je súťažný dialóg, ktoré používajú, zákon to vyslovene neukladá. Ale podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám máme na to aj tak právo, pretože to nespadá do žiadnej z výnimiek,“ povedal s tým, že stanovisko ministerstva neobstojí ani vecne a ani právne.

„Ak minister Robert Kaliňák využíva všetky kľučky vrátane protizákonných, aby nemusel verejnosti prezradiť o megatendroch vo svojom rezorte, aký je to precedens pre elektronické trhovisko, ktorý má robiť,“ opýtal sa poslanec.

Beblavý požiadal ministerstvo, aby v súlade so zákonom o sprístupnení informácií verejnosti mu informácie poskytli, aby vedel, čo presne chce ministerstvo kupovať a približne za akú sumu. "Ani tá nebola zverejnená, pričom ide o kontrakty na mnoho rokov dopredu. Ministerstvo to odmietlo s odôvodnením, ktoré právnici označujú ako protizákonné. Preto sa proti rozhodnutiu odvolávam."

Ministerstvo vnútra zverejnilo vo vestníku výzvu na „Služby informačných technológií“. Podľa Beblavého ide vlastne o dodávku softvérov na sedem a pol roka. Takéto zákazky sa pritom podľa neho bežne robia cez štandardnú súťaž, nie cez súťažný dialóg.

Druhé oznámenie sa týkalo nákupu technických zariadení – počítačov, tlačiarní, telekomunikačnej techniky na päť rokov. V tomto prípade bola ako forma obstarávania zvolená užšia súťaž. Zvláštnymi sú však podľa poslanca kritériá hodnotenia. Na 60 percent zaváži najnižšia cena a na 40 lehota dodania. „Takéto kritérium by mohlo byť primerané napríklad pri oprave padnutej diaľnice, no nie pri obrovskej zákazke na dodávku informačných technológií,“ tvrdí Beblavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu