Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Keni sa strieľalo, Slovák je v poriadku

Keňa dnes žije voľbami
Keňa dnes žije voľbami (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keňa dnes žije voľbami a momentálne je stredobodom pozornosti svetových médií. Existujú obavy, že by sa mohli zopakovať povolebné násilnosti spred piatich rokov, keď bol po sporných volebných výsledkoch zvolený súčasný prezident Kibaki.

Nasvedčuje tomu aj dnešný útok na políciu a streľba v Mombase, ktorá si vyžiadala šesť obetí. Terénny pracovník slovenskej mimovládnej organizácie Človek v ohrození Lukáš Zorád, ktorý pôsobí pri Mombase, je v poriadku.

V jeho oblasti, meste Mtwapa, 15 km vzdialeného od Mombasy, je pokoj. „V Mtwape je až nezvyčajné ticho a pokoj, voliči netúžia po ničom inom, len v pokoji odvoliť a počkať si na výsledky,“ hovorí Lukáš Zorád. “Čo sa týka streľby, išlo o prepad policajnej hliadky v prístave. Úrady tvrdia, že za streľbou je miestne separatistické hnutie,“ dodal.

Človek v ohrození má v Keni dlhodobé misie s vlastnými terénnymi pracovníkmi Katkou Karáskovou a Lukášom Zorádom. Predvolebná kampaň prebiehala zatiaľ v mierovej nálade, médiá i politici počas celého predvolebného obdobia vyzývali voličov, aby k voľbám pristupovali pokojne.

V krajine sa zaviedli viaceré bezpečnostné opatrenia, ktoré pred piatimi rokmi absentovali. Miestni spolupracovníci Človeka v ohrození sa násilností neobávali, verili, že Keňania sa už z následkov nepokojov poučili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu