Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Topiaci sa sneh spôsobil kolaps kanalizácie: Chorvátsky Grob je pod vodou!

Topiaci sa sneh spôsobil kolaps kanalizácie, ulice sú pod vodou Zobraziť galériu (3)
Topiaci sa sneh spôsobil kolaps kanalizácie, ulice sú pod vodou (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/CHORVÁTSKY GROB - Topiaci sa sneh a dážď spôsobili kolaps kanalizácie v obci Chorvátsky Grob. Dôsledkom je, že viaceré ulice sú pod vodou, zatopilo pivnice a garáže, v domácnostiach nefungujú sociálne zariadenia. Havarijné situácie sú vo viacerých lokalitách obce súčasne.

Kolaps kanalizácie je podľa prednostu Obecného úradu Petra Matulu spôsobený zlými a neodbornými rozhodnutiami z minulosti. "A samozrejme, výstavbou nedostatočnej a zle zrealizovanej kanalizácie na základe týchto rozhodnutí," tvrdí. Problémom podľa jeho slov je, že Chorvátsky Grob leží poväčšine na mokradiach a ílovitej pôde, ktorá neumožňuje dostatočné vsakovanie vody. Vysoká podzemná voda a zlé vsakovanie spôsobujú problémy pri výdatnejších dažďoch a topení snehu.

"Na základe týchto poznatkov mala byť budovaná aj kanalizácia v obci. Znamená to, že mala byť dimenzovaná tak, aby jedno potrubie odvádzalo splaškové vody (vody, ktoré produkujú domácnosti) a osobitné potrubie zase vody dažďové aj topiaci sa sneh. Situácia je ale taká, že do splaškovej kanalizácie dnes vteká úplne všetko," upozornil Matula.

Tieto potrubia sú podľa jeho slov často úzke aj pre splašky a voda má nedostatočný prietok. "Navyše, odvodňovacie šachty netesnia a zaplavuje ich voda. Na kanalizačné vetvy je napojených niekoľkonásobne viac obytných domov než je počet, na ktorý bola kanalizácia dimenzovaná. Čerpadlá nie sú postačujúce na takýto stav, namiesto siedmich hodín denne idú 24 hodín denne a ich poruchovosť tiež spôsobuje odpad, ktorý obyvatelia do kanalizácie vypúšťajú – najmä látkové hygienické utierky pre malé deti," zdôrazňuje prednosta. Za ďalší paradox považuje nové cestné komunikácie, ktoré nemajú vybudovaný žiadny systém na odvod dažďovej vody. "A keby aj mali, nemali by ju ani kde odvádzať, keďže dažďová kanalizácia tu neexistuje," vyhlásil.

V týchto dňoch, keď sa topí sneh alebo prší, vteká do kanalizácie približne 80.000 metrov kubických vody. Je to asi jedna tretina vody, ktorá bežne, v normálnom stave, preteká obecnou kanalizáciou za rok.

Obec je pripravená sa v tejto veci obrátiť na obvodný úrad životného prostredia v sídle kraja so žiadosťou o prešetrenie celej situácie ohľadom niekdajších rozhodnutí pri výstavbe kanalizácie. A rovnako bude informovať aj príslušné ministerstvá výstavby, životného prostredia i financií.

"Kanalizácia v obci bude musieť prejsť zásadnou obmenou a rekonštrukciou. Tá si však vyžiada stovky tisíc až milióny eur. Obec si takéto investície nemôže dovoliť, preto bude potrebná pomoc od štátnych inštitúcií. Tie podľa vedenia obce nesú rovnako diel zodpovednosti ako bývalé vedenie obce - za zlyhanie kontrolnej funkcie štátu v tejto oblasti," dodal Matula.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu