Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Hladina Ipľa stúpa, most uzatvorili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred rizikom povodní z topiaceho sa snehu vo východnej časti Levického okresu. Pre túto oblasť vydal hydrologickú výstrahu druhého stupňa, ktorá platí do odvolania. Pre ostatné územie Slovenska momentálne žiadne iné hydrologické výstrahy nevydali.

Najhoršia situácia je momentálne v obci Vyškovce nad Ipľom v Levickom okrese, kde je na rieke Ipeľ tretí stupeň povodňovej aktivity. Hladina tam za tri hodiny stúpla o osem centimetrov. V obci uzavreli pre vysokú vodu cestu.

Prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahla rieka Suchá v Prši, Stará Rieka v Pôtori, Ipeľ v Slovenských Ďarmotách a Salke, Muráň v Bretke a Turiec v Behynciach.

Hladina Ipľa stúpa, mimoriadnu situáciu zatiaľ nevyhlásili

Hladina Ipľa pri obci Vyškovce nad Ipľom v okrese Levice neustále stúpa. Dnes ráno o piatej hodine dosiahla 540 centimetrov, čím sa dostala na úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity. Hladina rieky stúpala aj počas dňa. Podľa starostu obce Jozefa Gyurkovicsa vzostup už nebol taký rýchly ako v nočných a ranných hodinách.

"Ipeľ stúpa každú hodinu o centimeter, takže nárast hladiny snáď už postupne ustáva. Zatiaľ žiadna časť dediny nebola zatopená, takže mimoriadny stav nemáme vyhlásený," uviedol Gyurkovics.

Ako doplnil, v ranných hodinách bola z bezpečnostných dôvodov betónovými blokmi uzavretá prístupová cesta na most, zo strany hraníc s Maďarskom. Krátko pred poludním sa začali ukladať vrecia s pieskom aj na druhú časť cesty, v smere zo Šiah. "Táto časť komunikácie zostáva aj po uložení vriec prejazdná," potvrdil starosta.

Podľa Gyurkovicsa zatiaľ Vyškovciam nad Ipľom priame ohrozenie nehrozí. "Celú situáciu monitorujeme v spolupráci hasičmi. V obci už máme uložené aj hliníkové zábrany, ktoré nám dal a nainštaloval správca toku. Materiálne škody zatiaľ nemáme žiadne, ale začína nám postupne stúpať spodná voda a tá môže v domoch a pivniciach narobiť galibu," dodal Gyurkovics.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu