Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exkluzívne odhalenie: Asistent smeráckeho poslanca priznal podnikanie s bossom podsvetia!

Poslanec Daniel Duchoň je šéfom finančného výboru parlamentu. Zobraziť galériu (4)
Poslanec Daniel Duchoň je šéfom finančného výboru parlamentu. (Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady za Smer Daniel Duchoň si za poslaneckého asistenta vybral advokáta, ktorý v obchodnom registri figuruje v dvoch firmách spojených s Ladislavom Bališom, človekom z mafiánskych zoznamov. Bališ, zvaný Dlhý Laco, má patriť ku skupine Sýkorovcov a od roku 2011 je vo väzbe. Štát ho podozrieva z niekoľkých trestných činov.

Kancelária Národnej rady SR 25. februára zverejnila zmluvu, podľa ktorej mal advokát Robert Orawetz nastúpiť ako poslanecký asistent pre Daniela Duchoňa, za odmenu 2.077 eur mesačne. Daniel Duchoň nám túto informáciu potvrdil. Robert Orawetz v Obchodnom registri figuruje v dvoch spoločnostiach, v ktorých bol spoločníkom Ladislav Bališ. Meno i trvalý pobyt sedí s Ladislavom Bališom, zvaným Dlhý Laco, ktorý je podľa mafiánskych zoznamov členom skupiny Sýkorky. Bališ mal byť jedným z posledných veľkých bosov skupiny, ktorej meno pochádza od zavraždeného zakladateľa - Miroslava Sýkoru. Ladislav Bališ a spol. čelia obžalobám v rovnej desiatke trestných činov, medzi nimi aj z vydierania, vydieračského únosu a založenia zločineckej skupiny. Bališ však vypovedal aj v prípade vraždy advokáta Ernesta Valka.

S bossom sa pozná

Robert Orawetz podľa obchodného registra figuroval od apríla 2010 do júna 2010 ako konateľ v spoločnosti RV Boatbuilders, ktorej spoločníkom bol Ladislav Bališ. Podobne od januára 2008 do júla 2008 robil Orawetz štatutára vo firme Bako Invest, do ktorej na druhý deň po jeho odchode vstúpil Ladislav Bališ. "Klamal by som, keby som povedal, že som sa s ním nestretol," odpovedal Orawetz na našu otázku, či sa s Bališom pozná. Tvrdí, že vo firmách zastupoval záujmy iných spoločníkov, ktorí si po čase do firiem doviedli ako spoločníka Bališa. Kto boli jeho klienti odmietol uviesť.

Orawetz a Bališ v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: orsr)

Dohodila ho manželka

Daniel Duchoň i Robert Orawetz nám potvrdili, že sa poznajú prostredníctvom Duchoňovej manželky, ktorej Orawetz v minulosti poskytoval právne služby. Duchoň nám najprv povedal, že o prepojení svojho nového asistenta na Ladislava Bališa nevie. "Meno Ladislav Bališ poznám z médií," dodal.  Podľa analytika Milana Žitného by prítomnosť takéhoto asistenta v parlamente mohla byť problémom. "Ide najmä o to, kde taký poslanec pôsobí a ku akým informáciám sa jeho asistnet môže dostať," upozorňuje Žitný. "Poslanec by to určite mal riešiť, takéhoto asistenta by sa mal zbaviť," dodal. Daniel Duchoň je v parlamente predsedom výboru pre financie a rozpočet. Sedí však aj v osobitnom kontrolnom výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Skončil skôr ako začal

Žitného slová sa naplnili skôr ako sme čakali. Kým pri prvom telefonáte nám poslanec Daniel Duchoň povedal, že o Orawetzových aktivitách nevedel a poradí sa s ním, neskôr nás už informoval, že spoluprácu s advokátom rozviaže. "Zrejme to ukončíme, nechcem, aby z toho bola nejaká medializácia," povedal Duchoň. Dodal, že Orawetza považuje za čestného človeka, no chce sa vyhnúť podozreniam.

Penta aj Lorenc

Robert Orawetz má okrem Ladislava Bališa v Obchodnom registri aj iné zaujímavé prepojenia. V dvoch firmách sa stretol s Richardom Schultzom, Topkám potvrdil, že sa poznajú. Schultzovo meno Obchodný register vidí aj v zdravotnej poisťovni Dôvera a vo firme Centrade. Obe sú prepojené na finančnú skupinu Penta, hoci Schultz v nich už dnes nepôsobí. Robert Orawetz navyše podnikal aj s Vladimírom Lorencom, odmietol však upresniť, či má Vladimír Lorenc príbuzenský vzťah s Alojzom Lorencom, posledným generálom ŠtB, ktorý pracoval aj pre Pentu. Vladimír Lorenc však s Alojzom Lorencom podnikal. Orawetz sa nevyjadril, či sa pozná aj s Alojzom Lorencom.

"Túto prácu robím už takých 17-18 rokov. Za ten čas som mal rôznych klientov," vysvetľuje Robert Orawetz. Tvrdí, že v spomenutých veciach je viazaný advokátskym tajomstvom, no bežne figuruje ako štatutár vo firmách svojich klientov, ktorí o takéto služby prejavia záujem. Z rovnakej činnosti podľa Orawetza pochádzajú aj jeho prepojenia na firmy registrované na Cypre, Seychellských ostrovoch, či Britských Panenských ostrovoch, ktoré sa tiež dajú nájsť v Obchodnom registri.

Hoci ako advokát má zjavne plné ruky práce, ponuku na poslaneckého asistenta považoval Orawetz za zaujímavú. Veď podľa zmluvy by si prilepšil o približne 80 tisíc eur.

 

Aké skutky sa spájajú s Ladislavom Bališom?

Ladislav Bališ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív)

Ladislav Bališ, údajný bos Sýkoriek, je obžalovaný aj z účasti na príprave úkladnej vraždy Martina H., zvaného Rezeň. Samotný Rezeň je podozrivý z viacerých iných trestných činov, vrátane únosu. Ladislav Bališ, alias Dlhý Laco, má byť aj posledným človekom, ktorý telefonoval so zavraždeným bosom Petrom Čongrádym, alias Čongym. Toho v roku 2004 zastrelili pred bratislavskou pizzériou, v ktorej sa údajne mal stretnúť práve s Dlhým Lacom. Bališ bol rovnako posledným, kto mal telefonický kontakt s Petrom Havasim, prezývaným Havel. Toho zavraždili v júni 2004. Bališ bol údajne v hierarchií Sýkoriek pod Čongym a Havlom. Po ich smrti vraj postúpil na ich miesto.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu