Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Gašparovič bol poslednou hlavou štátu, ktorú Benedikt XVI. prijal

Prezident SR Ivan Gašparovič (v prvom rade druhý sprava) a odstupujúci pápež Benedikt XVI. Zobraziť galériu (3)
Prezident SR Ivan Gašparovič (v prvom rade druhý sprava) a odstupujúci pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Dosluhujúci pápež Benedikt XVI., ktorý už vo štvrtok 28. februára rezignuje na svoju funkciu, dnes vo Vatikáne prijal slovenského prezidenta. Ivan Gašparovič bol poslednou hlavou štátu, ktorú Svätý Otec pred svojou abdikáciou prijal.

"Som veľmi rád, že som bol Svätým Otcom prijatý ako jediný a asi posledný prezident, ktorého prijímal. Povedal som mu, že ho Slováci pozdravujú a majú ho radi, ale že ho v úcte majú aj tí, ktorí neveria, pretože urobil veľmi veľa pre mier a pokoj vo svete," vyhlásil prezident po stretnutí s hlavou katolíckej cirkvi, ktoré trvalo približne desať minút. Gašparovič bol dnes zároveň jediným prezidentom, ktorý sa zúčastnil na generálnej audiencii na Námestí sv. Petra vo Vatikáne, ktorá bola posledným oficiálnym stretnutím Svätého Otca s verejnosťou.

Prezident SR Ivan Gašparovič
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Ďakujem vám za modlitby, ktorými ste sprevádzali moju službu nástupcu svätého Petra a zo srdca žehnám vás i vaše rodiny," povedal Benedikt XVI. v slovenskom jazyku pred preplneným námestím, kde ho počúvali desaťtisíce ľudí. Z davu pápeža zdravili aj mnohí Slováci, ktorí mu na transparentoch ďakovali za jeho službu. Konferencia biskupov Slovenska v týchto dňoch organizuje Národnú púť do Ríma pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Gašparovič pri osobnom stretnutí pápežovi odovzdal ako dar reliéf Gorazda a list, v ktorom mu vyjadril úctu za všetkých Slovákov. Svätého Otca podľa Gašparoviča veľmi mrzí, že nebude môcť prísť na Slovensko na cyrilometodské oslavy, na ktoré bol pozvaný, ale je rád, že mohol aspoň hovoriť s prezidentom Slovenska. "Bol som veľmi rád, keď Svatý Otec povedal, že si váži Slovákov za ich oddanosť k viere. To ma veľmi potešilo," dodala hlava štátu. Pápež na neho pôsobil pokojne. "Zdal sa mi v lepšej kondícii, ako som ho videl v poslednej dobe v televízii," uzavrel.

Popoludní sa Gašparovič zúčastní aj na slávnostnej bohoslužbe v Bazilike sv. Petra, ktorú bude celebrovať emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinál Jozef Tomko. Vo vatikánskej bazilike tiež navštívi hrob blahoslaveného Jána Pavla II.

Gašparovič sa s pápežom Benediktom XVI. stretol vo Vatikáne 17. júna 2005 počas oficiálnej návštevy Svätej stolice, ktorú uskutočnil ako jedna z prvých hláv štátov krátko po jeho zvolení do úradu pontifika 19. apríla 2005. Stretnutie so Svätým Otcom Benediktom XVI. absolvoval prezident SR Ivan Gašparovič aj počas slávnostného aktu blahorečenia Jána Pavla II. vo Vatikáne v máji 2011.

Benedikt XVI. bude prvým pápežom, ktorý v modernej histórii katolíckej cirkvi na svoju funkciu rezignuje. Svoje rozhodnutie zdôvodnil vysokým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu