Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trnka sa vie zariadiť: Pridelili mu prokurátora, ktorý mu vďačí za funkciu!

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA, wikipedia.org)

BRATISLAVA – Dobroslavovi Trnkovi môže podľa denníka Sme za funkciu vďačiť vedúci Krajskej prokuratúry v Trnave Ľubomír Klčo, ktorému bol pridelený dohľad nad Trnkovou kauzou Glance House. Práve Trnka ešte ako šéf prokuratúry v roku 2004 ustanovil Klča za krajského prokurátora, hoci vo výberovom konaní nevyhral.

Denník uviedol, že do Trnavy poslala Generálna prokuratúra kauzu Glance House po tom, ako ju v Bratislave odmietli práve pre možnú zaujatosť vo vzťahu k Trnkovi. Ešte predtým sa prípadu vzdal aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Klčo na otázku Sme, či sa necíti zaujatý, od stredy neodpovedal. Nevyjadril sa ani k okolnostiam výberového konania v roku 2004. Generálna prokuratúra, kde je Trnka naďalej námestníkom, tvrdí, že postup bol v súlade so zákonom. „Boli vybraní traja úspešní uchádzači, proti jednému z nich boli podané námietky. Rada prokurátorov následne jednomyseľne odporučila vtedajšiemu generálnemu prokurátorovi vymenovať Ľubomíra Klča,“ povedala pre Sme hovorkyňa Vladimíra Gedrová.

Námietky podľa zistení Sme smerovali voči víťazke konkurzu Janke Pravdovej. Klčo skončil za ňou, tretí bol Michal Barila. O aké námietky konkrétne išlo, Generálna prokuratúra nespresnila. „Išlo o veľmi závažné námietky osobného charakteru“. Ak voči prokurátorovi existujú závažné výhrady, mal by čeliť disciplinárnemu konaniu, ktoré môže viesť až k odvolaniu z funkcie. Pravdová je naďalej prokurátorkou. V súčasnosti pôsobí na okrese v Nitre. K výberovému konaniu v roku 2004 sa nechcela vyjadrovať. Barila povedal, že na okolnosti si už nepamätá. Pravidlá výberového konania sú zakotvené v zákone o prokurátoroch. Poradie uchádzačov, ktorí úspešne absolvovali výberové konanie, podľa neho určí výberová komisia. Výsledok predloží generálnemu prokurátorovi a ten rozhoduje.

Hľadanie prokurátora, ktorý by bol ochotný riešiť kauzu Glance House, nebolo podľa informácií Sme jednoduché. Trnava ju dostala až dva mesiace po začatí trestného stíhania. Denník pripomína, že vyšetrovanie sa týka aj Trnku, ktorý vlani umožnil nezákonný prevod domu v Bernolákove na firmy, ktoré sú podľa Sme blízke jeho kamarátovi Mariánovi Kočnerovi.

Generálna prokuratúra hovorí, že Trnavu zvolila aj s ohľadom na hospodárnosť konania. „Má najvhodnejšiu pozíciu k miestu skutku, k obvineným, k svedkom, ako aj k príslušnému katastru a obchodnému registru“. V kauze je obvinený bývalý šéf katastra v Senci Igor S. a podnikateľka Jana Š., ktorá je známa Kočnera. Trnka zatiaľ nebol obvinený z ničoho. Glance House naďalej patrí firme Gapeja, ktorá je v konkurze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu