Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nezamestnanosť trhá nové rekordy: Sme na tom tak zle ako za Dzurindu v roku 2004!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Nezamestnanosť na Slovensku v januári tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,36 percentuálneho bodu a dosiahla úroveň 14,80 %. V porovnaní s januárom 2012 došlo k nárastu o 1,11 percentuálneho bodu. Miera nezamestnanosti je v súčasnosti na takej úrovni, ako bola naposledy na jar 2004.

Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR. V uplynulom mesiaci evidovali na úradoch práce celkovo 399.367 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, pričom ich počet sa medzimesačne zvýšil o 9.256. Pri medziročnom porovnaní pribudlo na úradoch práce vyše 29.400 osôb. Spolu bolo na úradoch evidovaných 435.438 uchádzačov o zamestnanie, tento údaj však počíta aj s nepracujúcimi, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania.

Podľa analytika Home Credit Michala Kozuba za súčasným rastom nezamestnanosti môže byť aj absencia sezónnych ponúk, teda prípadného dopytu po ľuďoch zo strany poľnohospodárov či stavebných firiem. "Ak sa dočkáme tento rok ešte vyššieho čísla, bude to pravdepodobne vo februári. V marci by potom mala nezamestnanosť už postupne klesať," avizuje Kozub.

Podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho má Slovensko najvýraznejšie prepúšťanie už za sebou. Rast ekonomiky ale spomalil na podpriemernú úroveň a jej stav sa ďalej zhoršuje, preto možno očakávať, že nezamestnanosť bude v priebehu tohto roka naďalej rásť. "Medziročný nárast o vyše jeden percentuálny bod nie je náhodný. Okrem ekonomickej neistoty sa pod neho výrazne podpísali legislatívne zmeny platné od januára, predovšetkým zvýšenie odvodového zaťaženia dohodárov a novela Zákonníka práce," myslí si predseda predstavenstva personálnej spoločnosti McROY Group Michal Duška.

Ľudí, ktorí prišli v januári o svoje príjmy, mohlo byť navyše podľa neho viac ako uvádzajú štatistiky. Poukazuje pritom na dohodárov, ktorí mohli stratiť príjem, čo sa však v štatistikách nemuselo ukázať. Pri zárobku, ktorý nedosiahol zákonom stanovenú sumu, mohli byť totiž evidovaní na úradoch práce aj predtým. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR dnes informovalo, že nezamestnanosť na Slovensku v januári tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,36 percentuálneho bodu (p. b.) a dosiahla úroveň 14,80 %. V porovnaní s januárom 2012 došlo k nárastu o 1,11 p. b.

Na tieto štatistiky reagoval aj šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Dôvodom negatívneho vývoja je podľa jeho slov stav slovenskej ekonomiky a odbytového zabezpečenia jednotlivých firiem. "Ale znova opakujem, žiadny Zákonník práce," zdôraznil Richter po dnešnom rokovaní vlády.

Miera nezamestnanosti v januári rástla na Slovensku v šiestich krajoch. Najvyššia bola zaznamenaná v Prešovskom kraji, kde dosiahla 20,92 %. Nad priemerom sa pohyboval tiež Banskobystrický (20,56 %) a Košický kraj (19,30 %). V prípade okresov dosiahli najvyššiu nezamestnanosť Rimavská Sobota (34,51 %) a Revúca (34,36 %). Naopak, najnižšiu nezamestnanosť, a to 4,51 %, evidovali v okrese Bratislava I.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu