Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislavský výsmech invalidom: Mesto im zrušilo bezplatné cestovné!

Vozíčkari v hromadnej doprave často bez pomoci nedokážu ani nastúpiť do vozidla.
Vozíčkari v hromadnej doprave často bez pomoci nedokážu ani nastúpiť do vozidla.

BRATISLAVA - Zdravotne postihnutí ľudia ako napríklad nevidiaci, či vozíčkári, zrejme v hlavnom meste prídu o výhodu bezplatného cestovania. Po novom by od 1. marca mali platiť polovičné cestovné. Zmenu schválili komunálni poslanci v rámci projektu Bratislavskej integrovanej dopravy.

Zrušenie bezplatného cestovného už podľa medializovaných informácií schválili poslanci hlavného mesta, ako aj Bratislavského samosprávneho kraja. Súvisí so spúšťaním Bratislavskej integrovanej dopravy, v rámci ktorej by si ľudia mohli kupovať lístiky na všetky dopravné prostriedky v Bratislave a jej okolí. Teda napríklad na prímestské vlaky, či autobusy, ale aj na mestskú dopravu naraz. Znamená to, že viac ako dvadsať tisíc ľudí s rôznymi postihnutiami v Bratislave príde o cestovanie zdarma.

Vozíčkári sú rozčarovaní najmä preto, že množstvo dopravných prostriedkov v Bratislave ešte stále nie je nízkopodlažných, hoci pomaly pribúdajú. Cestovanie je tak pre nich bez pomoci prakticky nemožné a od prvého marca ešte aj za túto službu budú musieť platiť. Drvivá väčšina postihnutých ľudí má navyše nízke príjmy.

Paradoxom je, že okrem zdravotne postihnutých s novou podobou spoplatnenia nesúhlasí ani Dopravný podnik Bratislava. Ten dokonca tvrdí, že na bratislavský magistrát už poslal sériu námietok a očakáva, že sa o nich bude rokovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu