Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vysoké školy pod prísnejším drobnohľadom: Dôležitá bude vedecká činnosť!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Väčší dôraz na vedeckú činnosť vysokých škôl prinášajú prísnejšie kritériá na ich hodnotenie, ktoré navrhuje Akreditačná komisia. Keď minister školstva Dušan Čaplovič nové kritériá schváli, na budúci rok sa na základe nich uskutoční komplexná akreditácia všetkých vysokých škôl na Slovensku.

Podľa predsedu Akreditačnej komisie Ľubora Fišeru budú nové kritériá určite klásť väčší dôraz na vedecké výstupy. „Predtým sme hodnotili počet študentov na učiteľa, alebo počet financií na jedného pracovníka. Tie už sa teraz nehodnotia, namiesto šiestich kritérií sú dve, respektíve tri. Publikácie a doktorandské štúdium ostalo, ešte jedno kritérium je na doktorandské štúdium,“ povedal Fišera. Priznal, že hoci sú nové kritériá prísnejšie, nie sú však tak prísne, ako by si on sám predstavoval. Komisia posiela návrh ministrovi školstva v priebehu dnešného dňa.

Pri hodnotení škôl sa bude klásť hlavný dôraz na vyučujúcich v jednotlivých študijných programoch, ktoré budú potrebovať viac docentov a profesorov. Garantom napríklad nebude môcť byť ten, kto je vo vysokej manažérskej funkcii či v zahraničí. Taktiež to nebude môcť byť vyučujúci, ktorý má väčší úväzok ako 69 hodín týždenne.

Všetky vysoké školy budú musieť opäť nanovo podať žiadosť o akreditáciu všetkých študijných programov, ktoré chcú vyučovať, pripomenul Fišera. „Okrem týchto vedeckých kritérií znovu posúdime všetky študijné programy na celom Slovensku,“ dodal. Po novom sa budú všetky vysoké školy hodnotiť naraz a pre jednotlivé oblasti výskumu budú rovnaké komisie. Fišera pripomenul, že predtým neboli rovnaké komisie, takže mohli mať rôzne kritériá.

Rezort školstva sa ešte k návrhom nevyjadril, keďže ich zatiaľ nemá. Hovorca ministra Michal Kaliňák doplnil, že sa vyjadria až potom, čo im svoje stanoviská k návrhu doručí reprezentácia vysokých škôl, ako Slovenská rektorská konferencia, Rada vysokých škôl a Študentská rada vysokých škôl. „Následne budeme v otázke akreditačných kritérií rozhodovať. V každom prípade platí naša snaha o sprísnenie kritérií vo vzťahu k zabezpečovaniu kvality výučby a podpore vedy a výskumu,“ povedal Kaliňák.

Školy majú právo poznať podmienky akreditácie rok dopredu. Ak minister kritériá podpíše napríklad 1. marca, komplexná akreditácia odštartuje 1. marca 2014. Akreditačná komisia navrhuje kritériá a predkladá ministrovi na schválenie na základe novely vysokoškolského zákona, ktorý platí od 1. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu