Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Emotívna spoveď vojaka Farkaša z tragédie v Hejciach: Zachránil ma adrenalín, nič som necítil!

Martin Farkaš v relácii Na telo Zobraziť galériu (3)
Martin Farkaš v relácii Na telo (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Prešiel si hotovým peklom a dodnes máva zlé sny. Martin Farkaš (34) bol jedným zo 43 vojakov, ktorých lietadlo sa pred siedmimi rokmi zrútilo neďaleko maďarskej obce Hejce. V relácii Na telo, ktorú dnes odvysielala televízia Markíza, porozprával o svojich bolestných spomienkach i o tom, ako sa mu podarilo zaradiť do späť do života.

Farkaš, dnes už kapitán, prišiel pri tragédii, ktorá otriasla nielen Slovenskom, o desiatky kamarátov, s ktorými slúžil na misii v Kosove. Lietadlo, ktoré ich prevážalo, sa totiž len niekoľko kilometrov od cieľa zrútilo do lesa u našich južných susedov. Martin bol jediný, ktorý nehodu prežil. Napriek beznádejnej situácii si v osudných okamihoch dokázal zachovať chladnú hlavu a pokúsil sa ešte niektorých kamarátov zachrániť.

Trosky havarovaného lietadla boli rozletené po širokom okolí
Zobraziť galériu (3)
Trosky havarovaného lietadla boli rozletené po širokom okolí  (Zdroj: SITA)

"Adrenalín ma držal na nohách. Necítil som žiadnu bolesť. Bola strašná zima, až -16°C, tak som rýchlo pohľadal nejakú bundu. Potom som mobilom privolal pomoc," povedal vtedy dvadsaťsedemročný nadporučík. Keďže išlo o veľmi ťažko dostupný terén, musel čakať tri hodiny, kým prišli záchranári. Medzitým sa snažil stále niečo robiť, aby nezmrzol. Najprv na miesto nešťastia dorazili na Lade Niva maďarskí pohraničníci, ktorí zraneného vojaka previezli nižšie. Tam už na neho čakala sanitka. "Hladina adrenalínu vo mne v tom momente klesla a stratil som úplne všetky sily," povedal.

Martin si spomína aj na okamihy pred zrútením. Podľa neho nič nenasvedčovalo tomu, že má stroj nejaké problémy. Najprv s ním len trochu zatriaslo, o chvíľu ale prišiel oveľa väčší otras a lietadlo padlo na zem. Celé to trvalo len pár sekúnd. Jediného preživšieho previezli do nemocnice v Košiaciach, kde niekoľko dní bojoval o život. Momentálne je na tom zdravotne už dobre, na tvári mu ostalo "len" zopár jaziev. Do práce sa vrátil už po necelých dvoch mesiacoch, pretože potreboval byť medzi ľuďmi. Dokonca prekonal strach z lietania a onedlho po havárii nastúpil na misiu v Afganistane.

Kapitán Farkaš sa na miesto nešťastia, s výnimkou roku 2011, vracia každý rok, aby si uctil pamiatku a zaspomínal na priateľov, ktorí prišli predčasne o život. "Nechcem, aby sa na nich zabudlo. Myslím na nich každý deň," smutne skonštatoval. S ich stratou sa vyrovnáva stále veľmi ťažko, ale snaží sa pozerať dopredu a tešiť sa z každodenných radostí. Čoskoro sa stane prvýkrát otcom, jeho priateľka čaká dievčatko.

Pietny akt na pamiatku zosnulých vojakov sa v Hejciach koná každý rok
Zobraziť galériu (3)
Pietny akt na pamiatku zosnulých vojakov sa v Hejciach koná každý rok  (Zdroj: SITA)

Pád Antonovu, ku ktorému došlo 19. januára 2006, je najväčším leteckým nešťastím v histórii samostatného Slovenska. Lietadlo, ktoré smerovalo z kosovskej Prištiny do Košíc, sa zrútilo približne o pol ôsmej večer krátko pred pristátím medzi obcami Hejce a Telkibánya, iba 20 kilometrov od cieľa. Zahynulo 41 vojakov a jeden civilný zamestnanec ministerstva obrany. Vyšetrovatelia na základe analýzy čiernych skriniek dospeli k záveru, že príčinou nehody bolo zlyhanie ľudského faktora. Posádka sa pravdepodobne dopustila chyby v navigácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu