Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Voda na Slovensku rapídne stúpa: Prichádzajú každoročné záplavy zavčasu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VEĽKÉ KAPUŠANY - Celodenný dážď najmä na juhovýchode Slovenska už dnes spôsobil prvé problémy. Vo Veľkých Kapušanoch, okres Michalovce, je na jednej z ulíc množstvo vody, ktorá nestíha odtekať do kanalizácie.

Primátor mesta Peter Petrikán uviedol, že voda v tejto miestnej časti sa dostala do štyroch dvorov rodinných domov a čiastočne zaplavila aj pivnice. Obyvatelia si na pomoc zavolali i hasičov, aby odčerpali vodu.

„Situácia, našťastie, nie je dramatická, je to problém, ktorý sa zvykne objaviť pri dlhotrvajúcom daždi. Kanálové priepusty boli pred zimou vyčistené, problém však robí jeden z priepustov popod cestu, ktorý pravdepodobne nestíha odvádzať vodu na pole. Ten musíme vyčistiť,“ povedal Petrikán. Zdôraznil, že situácia je pod kontrolou a zdravie obyvateľov nie je ohrozené.

Podľa informácií sa veľké mláky vody začínajú tvoriť aj na cestách v Trebišovskom okrese, ktoré môžu komplikovať dopravu. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach uviedol, že v súvislosti s vodou či prípadným zaplavením objektov nemali okrem spomínaných V. Kapušian do 18.45 h evidované v kraji žiadne zásahy.

Hladiny viacerých hlavných vodných tokov na východnom Slovensku v posledných hodinách zaznamenali vzostup. Podľa aktuálnych údajov zverejnených na webovej stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vodomerné stanice k 19. h zatiaľ nezaznamenali dramatické zvýšenie hladín. Úroveň prvého stupňa povodňovej aktivity dosiahla iba riečka Roňava pri obci Michaľany, okres Trebišov. Prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity zaznamenanej vodomernou stanicou neznamená, že stupeň povodňovej aktivity bol na toku vyhlásený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu