Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemci chcú zaviesť diaľničné známky: Museli by ich kupovať aj Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BERLÍN – Strany budúcej veľkej koalície v Nemecku by chceli zaviesť diaľničné známky aj pre cudzincov v rámci rozsiahlych plánov na modernizáciu cestnej infraštruktúry. Informoval o tom dnes nemecký týždenník Focus.

 Tvoriaca sa koalícia CDU/CSU a SPD by v tomto legislatívnom období chcela investovať do dopravnej infraštruktúry približne 11 miliárd eur. Približne sedem miliárd by sa malo získať práve z výberu mýtneho.  Približne sedem miliárd by sa malo získať práve z výberu mýtneho. To predpokladá zavedenie povinných poplatkov pre nákladné autá nad 7,5 tony, zatiaľ čo v súčasnosti je tento limit stanovený na 12 ton. 

V budúcnosti sa diaľničným známkam zrejme nevyhnú ani majitelia osobných automobilov. Nemeckí vodiči by mali dostávať nálepky automaticky po zaplatení cestnej dane, zatiaľ čo zahraniční by si ich museli kupovať. Dodatočne získané prostriedky by vláda využila na opravy ciest, železničných tratí i plavebných trás. 

Príslušné návrhy boli podľa informácií Focusu pripravené pred sondážnymi koaličnými rozhovormi, ktorých prvé kolo sa má uskutočniť už dnes. Týždenník získal informácie od zdroja z prostredia účastníkov rokovaní. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu