Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bratislava odmrazuje lietadlá, Schwechat zrušil 25 letov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Odlety sa dnes na bratislavskom letisku v súvislosti s počasím vybavujú s miernym meškaním, dôvodom je odmrazovanie lietadiel. Ako ďalej informovala hovorkyňa Letiska Bratislava Dana Madunická, všetky prílety a odlety vybavujú na základe platného letového poriadku.

Lietadlá pre leteckých dopravcov odmrazujú špeciálne školení zamestnanci bratislavského letiska na vyžiadanie kapitána lietadla, ak teplota vzduchu klesne pod tri stupne nad nulou v kombinácii so zvýšenou vlhkosťou vzduchu. "V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti," vysvetlila Madunická.

V prvej fáze sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu. Vo fáze druhej sa lietadlá postrekujú protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. "V oboch prípadoch pracovníci následne kvapalinu špeciálnym zariadením z lietadiel odsávajú," doplnila pre Madunická.

Situácia na viedenskom letisku Schwechat je horšia. Do poludnia zrušili desať percent plánovaných letov - 25 z 232, povedal hovorca letiska Peter Kleemann pre agentúru APA. Väčšina výpadkov súvisela so štvrtkovými problémami spôsobenými hustým snežením, pre ktoré sa neuskutočnili asi dve tretiny letov.

"Normálny stav ešte nenastal, predpokladáme však, že situácia sa normalizuje v priebehu dňa," uviedol Kleemann. Dodal, že napriek novému sneženiu je letisko plne funkčné. Štvrtková obmedzená prevádzka trvala od 11.00 do 20.00 h. Kleemann pripustil, že veľa cestujúcich nahneval nedostatok informácií. "Je nám ľúto, ak mali cestujúci pocit, že sú nedostatočne informovaní. Z predchádzajúceho dňa si samozrejme vezmeme ponaučenie a kde bude potrebné zlepšenie, aj ho uskutočníme," konštatoval Kleemann.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu