Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zarábame menej ako Česi, nedostávame ani 80 % z ich platov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slováci si môžu dovoliť kúpiť zo svojho platu menej tovarov či služieb ako väčšina Európanov. Dvadsať rokov od vzniku samostatných štátov Slovenskej republiky a Českej republiky sú pritom platy na Slovensku nižšie ako mzdy v Česku.

"Nezarábame ani 80 % z toho čo Česi," podotkla analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Takýto výsledok vyplynul z prepočtov na základe údajov slovenského a českého štatistického úradu za rok 2011. "Kým Slovák zarobil v 1. polroku 2011 v priemere 786 eur, Čech až 994 eur," vyčíslila Sadovská.

Nožnice medzi platmi Slovákov a Čechov sú tak stále otvorené, aj keď menej ako pred 10 rokmi. "Vtedy sme zarobili iba dve tretiny z toho čo Česi," dodala analytička. Podľa prepočtov sa Slováci za posledných 10 rokov najviac vzdialili od českých platov v roku 2002 a najbližšie k nim boli v roku 2009. "Kým v roku 2002 zarobil Slovák v priemere iba 63 % z toho čo Čech, v roku 2009 to bolo 84 %," doplnila.

Čo sa týka porovnania cien medzi Slovenskom a Českou republiku, západní susedia majú ceny vyššie ako sú v SR. "Ale za najbežnejšie spotrebné výdavky ako potraviny, oblečenie či spotrebnú elektroniku sa platí v Česku menej," porovnala Sadovská. Česi tiež spravidla aj lacnejšie tankujú. "V prepočte na eurá zaplatia menej za liter natankovaného benzínu aj za liter nafty," podotkla analytička.

Aj parameter počtu ľudí bez práce sa na Slovensku vyvíja horšie ako v Českej republike. "Kým harmonizovaná nezamestnanosť v ČR podľa údajov Eurostatu patrí medzi tie najnižšie, tak my sa nachádzame naopak na chvoste a máme jeden z najvyšších podielov nezamestnaných v rámci EÚ," opísala Sadovská.

Česká republika vykazuje za október 2012 harmonizovanú nezamestnanosť na úrovni 7,3 %, na Slovensku táto miera predstavuje 14,0 %. "Inak povedané, kým u našich susedov Čechov je nezamestnaným každý štrnásty ekonomicky aktívny obyvateľ, tak u nás je to už každý siedmy," doplnila. Na porovnanie, priemer EÚ sa nachádza na úrovni 10,7 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu