Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

ZMOS: Očakávame viac detí v záujmových krúžkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) očakáva, že zmena financovania centier voľného času umožní, aby sa do záujmových aktivít zapojilo viac detí. ZMOS tvrdí, že podľa ich informácií mestá a obce neplánujú rušenie centier voľného času.

Od nového roku totiž dostanú peniaze na záujmové krúžky všetky obce, kde majú deti od päť do 15 rokov trvalý pobyt. Peniaze na záujmové vzdelávanie detí potom poskytuje centrám voľného času obec, kde má dieťa trvalý pobyt. Tá môže určiť aj územie, na ktorom bude financovať náklady na záujmové vzdelávanie, napríklad len v obci, či v celom kraji. Mnohé centrá voľného času už začínajú zápasiť s finančnými problémami a dostávajú od obcí zamietavé stanoviská k žiadostiam o financie.

ZMOS tvrdí, že naďalej budú vytvorené podmienky, aby sa mohli deti venovať záujmovým aktivitám a zmenu podmienok hodnotí pozitívne. Očakávajú, že do záujmových aktivít sa bude môcť zapojiť podstatne väčší počet detí. „Pretože v súlade so zákonom o podpore práce s mládežou môžu mestá a obce priamo a transparentne poskytovať dotáciu občianskym združeniam, nadáciám, športovým klubom, kultúrnym a spoločenským organizáciám, folklórnym súborom a iným na záujmovú činnosť, nie ako to bolo doteraz cez centrá voľného času, ktoré často plnili len sprostredkovateľskú funkciu,“ uviedla hovorkyňa ZMOS-u Marta Bujňáková.

Niektoré obce už oznámili, že centrám nedajú peniaze, časť centier stále nevie, s akým rozpočtom budú hospodáriť a sú aj také, ktoré zvýšili mesačné poplatky pre deti z okolitých obcí. Ministerstvo školstva odporúča, aby v prípade, že centrá nedostanú peniaze od okolitých obcí, ich zriaďovatelia zvážili zvýšenie poplatkov pre deti.

Činnosť centier voľného času od nového roka výrazne zasiahla novela zákona o financovaní škôl a školských zariadení, ktorá zmenila ich financovanie. Po novom dostanú peniaze na záujmové krúžky obce, kde má dieťa vo veku od päť do 15 rokov trvalý pobyt, a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti.

Preto na jedno dieťa pôjde aj menej peňazí ako doteraz. Znížil sa totiž koeficient, podľa ktorého budú obce rozdeľovať peniaze pre krúžky zo súčasných 2,8 na 1,1. "Hodnota koeficientu sa znižuje z toho dôvodu, že objem finančných prostriedkov, ktoré dostávali obce na činnosť centier voľného času, sa bude rozdeľovať všetkým obciam podľa počtu obyvateľov s trvalým pobytom na území obce vo veku od päť do dovŕšenia 15 rokov veku," vysvetlil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Ide podľa neho o trikrát viac detí, ako bola skupina detí, na ktoré sa rozdeľoval výnos dane obciam doteraz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu