Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vyšetrili zrak 408 deťom: Štvrtina má zrakový problém!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) vyšetrila zrak 408 deťom, pričom u štvrtiny z nich sa objavilo podozrenie na zrakový problém. Ako ďalej informovala PR manažérka ÚNSS Simona Šípová, zamestnanci únie navštívili v priebehu dvoch týždňov sedem škôlok v Bratislave a v okrese Malacky.

Následným odborným vyšetrením u detského oftalmológa sa podľa jej slov ukáže, či skutočne ide o začínajúce poškodenie zraku. „Jeho zachytením v predškolskom veku sa zvyšuje šanca na úspešnú liečbu,“ uviedla s tým, že najčastejšie sa vyskytovala nerovnozrakosť, astigmatismus, krátkozrakosť a asymetria.

„Keďže deti v predškolskom veku nevedia, čo znamená normálne vidieť, podvedome si hľadajú rôzne kompenzačné techniky, ktoré im pomáhajú,“ priblížil predseda ÚNSS Branislav Mamojka a dodal, že v takýchto prípadoch ani rodičia nemusia rozpoznať začínajúce sa zrakové problémy či vedieť o dedičných predpokladoch na rozvoj očných porúch. Tie sa podľa jeho slov zväčša prejavia až pri negatívnych študijných výsledkoch. „Sme radi, že touto službou môžeme pomôcť rodičom včas odhaliť očné ochorenie ich detí,“ dodal.

Vyšetrenie prístrojom Plusoptixom je bezdotykové a trvá len niekoľko sekúnd. Prístroj je vybavený zvukovými a svetelnými efektmi na prilákanie pozornosti dieťaťa. Výsledky meraní podľa Šípovej vyhodnocovala diplomovaná optometristka v spolupráci so zamestnancami Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska a na základe výsledkov každému dieťaťu vystavili písomné potvrdenie o vyšetrení, ktoré v prípade podozrenia odporučilo rodičom vyšetrenie u očného lekára.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska je občianske združenie, ktorého členmi sú nevidiaci a slabozrakí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má viac ako 4 700 členov združených v 68 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu