Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mellovho komplica Mišenku chytili na rajskom ostrove vo Venezuele: Počas prechádzky na pláži!

Viliam Mišenka sa skrýval vo Venezuele. Polícia ho podozrieva z násilných trestných činov, i rekordnej bankovej lúpeže. Zobraziť galériu (2)
Viliam Mišenka sa skrýval vo Venezuele. Polícia ho podozrieva z násilných trestných činov, i rekordnej bankovej lúpeže. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Interpolom hľadaný Slovák Viliam Mišenka, podozrivý z viacerých trestných činov, sa našiel. Venezuelské ozbrojené sily ho zatkli ešte druhého januára. Informáciu už potvrdil aj slovenský policajný prezident Tibor Gašpar, podľa ktorého Mišenku zadržali počas prechádzky na pláži.

Menom Viliama Mišenku sa nachádza aj na takzvaných mafiánskych zoznamoch a skloňuje sa v súvislosti so skupinou Sýkorovcov. O zadknutí Informovali venezuelské noviny Noticiero Digital. Mišenka má podľa slovenskej polície prsty v piatich vraždách a mohol sa podieľať aj na rekordnej bankovej lúpeži z roku 1996. Tej padlo za obeť 173 miliónov korún, po novom vyše päť miliónov eur. Spomínajú sa aj obvinenia z obchodovania so zbraňami, strelivom a výbušninami.

Policajný prezident Tibor Gašpar zadržanie Mišenku označil za veľký úspech "slovenských lovcov lebiek," ako označil svojich podriadených.

"6. januára Slováci poslali odtlačky prstov. Následne sa potvrdilo, že ide o Viliama M. Ešte predtým ako bol zadržaný, venezuelská polícia vykonala dve previerky za účelom identifikácie hľadaného. Viacerí susedia potvrdili, že ide o túto osobu. Až následne došlo k zadržaniu,"  informoval Gašpar na tlačovke. Mišenku zatkli na ostrove Isla Margarita.

"Táto osoba bola tri dni v zadržiavacom detekčnom centre, kde sa podrobovala prvým identifikačným úkonom," povedal Gašpar. O jej zadržaní podľa neho informovali až teraz, pretože skoršia medializácia by sťažila ukončenie "celého procesu". "Bude ukončený z nášho pohľadu až definitívnym prijatím tejto osoby na územie Slovenskej republiky," povedal. Ďalej informoval, že Viliama Mišenku, na ktorého bolo vydaných päť medzinárodných zatykačov, zadržala protidrogová zložka venezuelskej polície, pri sebe mal slovenský pas. Teraz by sa mal nachádzať v hlavnom meste Venezuely v Karakase.

"K spôsobu, akým by mohlo dôjsť k vydaniu, sa teraz nie je možné vyjadriť," povedal Gašpar. Dodal, že slovenská polícia ešte nezložila zbrane ani v kauze Karola Mella Viliama Mišenku vypátrali podobne ako obchodníka s drogami Bakiho Sadikiho a Karola Mella vďaka medzinárodnej pátracej akcii Interpolu. Miestna polícia podľa Gašpara v súčasnosti zisťuje, či Mišenka páchal trestnú činnosť aj vo Venezuele. 

S Venezuelou Slovensko nemá uzavretú zmluvu o vydávaní hľadaných osôb.

 

Venezuelské noviny informujú o zadržaní Mišenku.
Zobraziť galériu (2)
Venezuelské noviny informujú o zadržaní Mišenku.  (Zdroj: topky)

Podľa doteraz známych informácií Mišenka ešte za socializmu emigroval do Rakúska a odtiaľ do Kanady. Má preto slovenské, rakúske i kanadské občianstvo. Zo Slovenska mal naposledy ujsť po narodeninovej oslave na jeseň roku 2010. Keď iný hľadaný Slovák, Karol Mello ušiel do šátu Belize, médiami prebehli informácie, že Mišenka je jeho susedom. Viliam Mišenka údajne podnikal aj vo Venezuele, kde mal vlastniť niekoľko hotelov. Spolu s Mellom sa v minulosti mali skrývyť aj v Kosove, kde sa vraj vydávali za realitných maklérov.

Venezuelská národná garda ho podľa novín Última Hora zadržiavala tri dni vo svojej väznici, potom ho odovzdali do väzby cudzineckej polícií, ktorá bude rozhodovať o jeho prípadnej deportácií. Última Hora špekuluje, že Mišenka mohol ujsť z Belize do Venezuely v čase, keď na Belize zatkli Karola Mella a hrozilo mu vydanie na Slovensko.

Venezuelu ako úkryt nevyužívajú iba hľadaní Slováci. V auguste 2012 agentúry informovali o zadržaní kápa sicílskej mafie Salvatoreho Bonomola. Ten pred zákonom unikal päť rokov a údajne bol vodcom jedného z mafiánskych klanov v Palerme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu