Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci, pozor: Platí výstraha pred silným vetrom a hmlou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okresy Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín výstrahu druhého stupňa pred vetrom. Tá platí dnes od 10:00 do 18:00. Meteorológovia očakávajú na hrebeňoch Tatier výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v priemere 18 až 22 metrov za sekundu, avšak krátkodobo v nárazoch 25 až 33 metrov za sekundu.

Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom v danej ročnej dobe a oblasti je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Okrem toho ústav varuje pred hmlami na celom území Slovenska, pričom pre Banskobystrický kraj vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom, ktorá platí do 21:00, výstraha pred hmlou do 12:00. Meteorológovia očakávajú miestami na hrebeňoch hôr výskyt vetra, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, avšak v danej ročnej dobe a oblasti je bežná, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V ostatných krajoch platí výstraha prvého stupňa pred hmlou do 12:00. SHMÚ miestami očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 100 až 300 metrov. Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity, avšak hmly s takouto dohľadnosťou sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu