Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Apokalyptické počasie v USA: Obyvateľstvo sužujú tornáda a snehové búrky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Celkovo 34 tornád zaznamenala americká Národná meteorologická služba (NWS) v utorok v južných štátoch Texas, Louisiana, Mississippi a Alabama. V ich dôsledku došlo k prerušeniu dodávok elektriny tisícom domácností, tornáda tiež vyvracali stromy a odnášali strechy, informovala televízia NBC.

Stav núdze vyhlásili v štáte Mississippi, kde najmenej z deviatich okresov hlásili veľké materiálne škody na domoch, cestách a podnikoch. Osem ľudí utrpelo zranenia. V Alabame sa ocitlo bez elektriny dočasne najmenej 150.000 zákazníkov. Varovania pred tornádami vydávajú úrady priebežne.

Podľa meteorológov sú vianočné tornáda nezvyčajné, ale vyskytujú sa. Desať búrkových systémov, ktoré v ostatných 50 rokoch zasiahli v zime USA, prinieslo aj tornáda. Napríklad v roku 1982 si 29 tornád vyžiadalo cez Vianoce v Oklahome, Missouri, Arkansase, Tennessee a Mississippi troch mŕtvych a 32 zranených.

Úplne iná situácia je na severe USA a v oblasti Veľkých jazier, kde sa smerom k Novému Anglicku presúva pásmo fujavíc a hustého sneženia. Skomplikovalo najmä leteckú dopravu, pričom podľa servera FlightAware.com zrušili v USA v stredu okolo 1500 letov a dnes sa ich neuskutoční približne 170.

Zimné počasie si zatiaľ vyžiadalo šesť obetí. Najviac snehu má napadnúť vo východnej časti Veľkých jazier a na severovýchode USA v štátoch New York, Vermont, New Hampshire a Maine. Miestami to môže byť až 30-45 centimetrov. Napríklad 37,5 centimetra snehu zaznamenali v New Baltimore v štáte Michigan pri postupe frontu na sever a východ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu