Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Potvrdený verdikt o vydaní Sadikiho dnes pošlú kosovskému MS

Baki Sadiki
Baki Sadiki (Zdroj: tvnoviny.sk)

BRATISLAVA/GNJILANE - Súdne verdikty kosovských súdov, ktorými odsúhlasili žiadosť o vydanie Bakiho Sadikiho na Slovensko, ako aj jeho spis, pošlú dnes tamojšiemu ministerstvu spravodlivosti.

Dnes to potvrdil predseda krajského súdu v kosovskom meste Gnjilane Zyhdi Haziri, ktorý v prvostupňovom konaní rozhodol o vydaní. Haziri potvrdil aj informáciu, že vo štvrtok verdikt senátu krajského súdu potvrdil druhostupňový kosovský najvyšší súd. V Kosove bude aj v pondelok pracovný deň, ale či v rovnaký deň rozhodne minister aj o Sadikim, nie je známe. Minister spravodlivosti Kosova má posledné slovo, jeho podpisom by sa malo vydávacie rozhodovanie ukončiť.

Sadikiho zadržali v kosovskom Gnjilane v októbri. Slovenské orgány potom poslali žiadosť o jeho vydanie aj s extradičnými materiálmi do Kosova, kde ho náš styčný úrad odovzdal medzinárodnej misii EULEX. Tá ich posunula prištinskej administratíve. Sadiki bol hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka. Krajský súd v Prešove 21. septembra 2011 zamietol jeho odvolanie a potvrdil mu 22-ročný trest väzenia, ktorý mu vymeral okresný súd. Sadikiho súdili na úteku, jeho spoluobžalovaní Juraj Jambrich a Ján Cibula dostali trest po 15 rokov.

Trojica mužov pôsobiaca vo Vysokých Tatrách ako organizovaná skupina, v rokoch 2007 až 2008 dovážala najprv cez Poľsko a neskôr priamo z Turecka na Slovensko heroín, ktorý ďalej distribuovala do Švajčiarska, Talianska a Poľska. Išlo najmenej o šesť prípadov dovozu a prevozu heroínu a najmenej o 120 kilogramov drogy. Opiát pašovali v letných šľapkách.

Polícia zachytila desať kilogramov heroínu v penzióne Casa Dolce v Starom Smokovci, ktorý mal v prenajme na reštauračné účely Juraj Jambrich so svojím obchodným partnerom. Penzión susedil s barom a diskotékou Albas, ktorý prevádzkoval Baki Sadiki. Z pašovaného heroínu bolo možné vyrobiť vyše 336-tisíc jednorazových dávok omamnej látky, za ktorú by mohli získať 3,350 mil. eur. Predseda senátu krajského súdu uviedol, že také množstvo heroínu súdna prax v tomto regióne ešte nezaznamenala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu