Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gašpar: Podaril sa nám uzatvoriť prípad slovenskej policajnej histórie

Bakiho Sadikiho dnes previezli na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Zobraziť galériu (2)
Bakiho Sadikiho dnes previezli na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Odsúdeného Albánca Bakiho Sadikiho dnes previezli na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar dnes na tlačovej konferencii v Poprade potvrdil, že slovenská polícia tak po rokoch uzatvára prípad slovenskej policajnej histórie.

„Podarilo sa nám osobu odsúdenú za trestný čin na Slovensku, ktorá sa nachádzala v zahraničí, previesť na výkon trestu na Slovensko,“ zdôraznil Gašpar. V týchto chvíľach je už Sadiki v Bratislave. Albánca slovenská justícia odsúdila na 22 rokov za drogovú trestnú činnosť. Sadiki sa však pred trestom ukryl. Príslušníci Interpolu ho v Kosove zatkli v októbri. Podľa Gašpara pri zatýkaní nekládol odpor.

Tento prípad bol dlhodobo medializovaný. „Snáď symbolicky vyznie aj to, že túto tlačovku robíme v regióne, kde sa celý prípad v roku 2008 začal,“ dodáva Gašpar. Sadiki bude z bratislavského letiska prevezený do príslušného zariadenia na výkon trestu, z bezpečnostných dôvodov však policajný prezident nechcel konkretizovať, kde to bude.

„V rámci pátrania po tejto osobe sme sa zamerali na tie miesta, kde by sa mohol zdržiavať a postupne sme začali zhromažďovať informácie o možnom pobyte odsúdeného. Participovali na tom predovšetkým zložky cieľového pátrania Úradu kriminálnej polície, ktoré sa zameriavajú na pátranie po tých najvýznamnejších páchateľoch trestnej činnosti, ktorí sa ukrývajú v cudzine, významne sa na tom podieľala aj národná ústredňa Interpolu,“ dodáva Gašpar. V minulom roku bol Sadiki zaradený do zoznamu osôb hľadaných v rámci medzinárodnej pátracej akcie, ktorú organizoval Interpol pod názvom Infrared. O nej už polícia hovorila aj v súvislosti s hľadaným Karolom Melom.

„Baki Sadiki nám z hľadiska možnosti trošku uľahčil pátranie, pretože sa nezdržiaval v zámorí, ale nachádzal sa v Európe. Mali sme už niekoľko týždňov pred zadržaním dosť konkrétne informácie o jeho pohybe, nakoniec sa podarilo v Kosove zadržať odsúdeného, a to kosovskou políciou a mierovými silami, ktoré v Kosove pôsobia, aj na základe informácií, ktoré boli poskytnuté slovenskou políciou,“ upozornil policajný prezident.

Sadikiho polícia zadržala v kaviarni, všetko prebehlo pokojne, odsúdený podľa Gašpara nekládol odpor a nemal pri sebe žiadnu zbraň. Dnes ho odovzdali slovenskej polícii na letisku v Prištine a letka Ministerstva vnútra SR ho previezla do Bratislavy. Gašpar v tomto prípade vyzdvihol prístup Ministerstva zahraničných vecí SR i samotného ministra Miroslava Lajčáka, ktorý svojou aktivitou prispel k tomu, že Sadikiho kosovské úrady vydali.

„Celý prípad sa začal odvíjať v roku 2008, kedy úrad boja proti organizovanej kriminalite začal rozpracúvať prípad súvisiaci s drogovou trestnou činnosťou tu pod Tatrami. Dňa 16. 9. 2008 bol prípad odovzdaný vyšetrovateľovi do trestného konania a bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, pričom tri dni na to bola vykonaná už aj policajná akcia, ktorá viedla k zaisteniu prvých podozrivých,“ priblížil začiatok prípadu Gašpar. Polícia vtedy obvinila štyri osoby, neskôr policajti obvinili ďalších dvoch ľudí vrátane Sadikiho.

„Ako členovia organizovanej skupiny zabezpečovali dovoz, prevoz, úschovu a ďalšiu distribúciu omamnej látky, v tomto prípade heroínu, a to predovšetkým z Turecka. Omamné látky sa prevážali do Poľskej republiky a neskôr aj na Slovensko, kde sa časť z nich distribuovala na Slovensku a rozširovala ďalším osobám a časť bola prevážaná do ďalších krajín ako Taliansko, Poľsko a Švajčiarsko,“ objasnil Gašpar.

Obvinených bolo šesť osôb a 12. 7. 2010 sa prípad dostal pred súd. V júni 2011 uznal Okresný súd v Prešove troch mužov vinných, pričom uložil Bakimu Sadikimu trest odňatia slobody na 22 rokov, obžalovanému Jurajovi J. a Jánovi C. vo výmere 15 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu