Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zločinec Baki Sadiki je na Slovensku, prišiel vládnym špeciálom!

Odsúdený albánsky narkobarón Baki Sadiki je na Slovensku Zobraziť galériu (20)
Odsúdený albánsky narkobarón Baki Sadiki je na Slovensku (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Odsúdený albánsky narkobarón Baki Sadiki je na Slovensku. Z Kosova ho dnes doviezol vládny špeciál, ktorý pristál na bratislavskom letisku M. R. Štefánika.

Albánec bol na Slovensku právoplatne odsúdený na 22 rokov už v septembri 2011. Spolu s komplicmi mal v rokoch 2007 až 2008 zabezpečovať dovoz a distribúciu heroínu z Turecka. Minimálne šesťkrát mala na Slovensko prísť zásielka drog ukrytých v obuvi. Na výkon trestu však Sadiki nenastúpil, pretože sa ukrýval pred spravodlivosťou, kým sa ho nepodarilo vypátrať v Kosove prostredníctvom Interpolu.

Zločinec Baki Sadiki je
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Najvyšší súd v Kosove následne 20. decembra potvrdil rozhodnutie o vydaní Sadikiho na Slovensko. Čakalo sa na definitívny podpis ministra spravodlivosti, ktorý tak spravil o deň neskôr. Odvtedy začala plynúť 30-dňová lehota na jeho prevoz.

Lajčák: Dnešný prevoz Sadikiho je dobrým dňom pre spravodlivosť

Slovenský rezort diplomacie víta bezproblémové odovzdanie Bakiho Sadikiho orgánom SR a jeho prevoz z Kosova do Bratislavy. "Je to dobrý deň pre spravodlivosť," konštatoval minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ministerstvo zároveň oceňuje spoluprácu misie Európskej únie EULEX, ďalších partnerov a v poslednej fáze aj súčinnosť miestnej polície v Kosove. "Pre všetky zúčastnené či spolupracujúce strany bola spravodlivosť určujúca priorita, a to napriek právnym i politickým výzvam spojených s týmto prípadom extradície," uviedlo MZV vo svojom stanovisku k dnešnému prevozu Sadikiho na Slovensko.

Zločinec Baki Sadiki je
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Úspešné zavŕšenie procesu vydania odsúdeného Albánca podľa rezortu diplomacie signalizuje, že Priština má seriózny záujem reformami a spoluprácou napĺňať svoju európsku perspektívu tak, ako celý región západného Balkánu, čo Slovensko dlhodobo podporuje.

Zločinec Baki Sadiki je
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Baki Sadiki

Sadiki bol hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka. Krajský súd v Prešove 21. septembra 2011 zamietol jeho odvolanie a potvrdil mu 22-ročný trest väzenia, ktorý mu vymeral okresný súd. Sadikiho súdili na úteku, jeho spoluobžalovaní Juraj Jambrich a Ján Cibula dostali trest po 15 rokov. Trojica mužov pôsobiaca vo Vysokých Tatrách ako organizovaná skupina, v rokoch 2007 až 2008 dovážala najprv cez Poľsko a neskôr priamo z Turecka na Slovensko heroín, ktorý ďalej distribuovala do Švajčiarska, Talianska a Poľska.

Zločinec Baki Sadiki je
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Išlo najmenej o šesť prípadov dovozu a prevozu heroínu a najmenej o 120 kilogramov drogy. Opiát pašovali v letných šľapkách. Polícia zachytila desať kilogramov heroínu v penzióne Casa Dolce v Starom Smokovci, ktorý mal v prenajme na reštauračné účely Juraj Jambrich so svojím obchodným partnerom. Penzión susedil s barom a diskotékou Albas, ktoré prevádzkoval Baki Sadiki.

Z pašovaného heroínu bolo možné vyrobiť vyše 336-tisíc jednorazových dávok omamnej látky, za ktorú by mohli získať 3,350 mil. eur. Predseda senátu krajského súdu uviedol, že také množstvo heroínu súdna prax v tomto regióne ešte nezaznamenala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu