Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Holuby v Leviciach útočia: Mesto proti nim začalo bojovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LEVICE – Mesto Levice vyhlásilo vojnu premnoženým holubom. V rozpočte na tento rok vyčlenilo 400 eur na ich odchyt do špeciálnych klietok. Ten by mal trvať až do jarných mesiacov a Mesto ho plánuje opakovať aj v ďalšej etape.

„Samospráva sa rozhodla radikálne riešiť situáciu s premnoženými holubmi z dôvodu neznesiteľného znečisťovania verejných priestranstiev i súkromných objektov a z toho vyplývajúcich sťažností obyvateľov,“ uviedla referentka vzťahov s verejnosťou na Mestskom úrade Levice Adriana Macáková.

Odchyt holubov vykonáva skupina sokoliarov z Banskej Štiavnice. Koncom novembra nainštalovali sokoliari na šiestich miestach odchytové klietky, do ktorých láka holuby množstvo zŕn. Holuby vletia do klietky cez preklápacie dvierka, ktoré ich už von z klietky nepustia. Do jednej pasce sa zmestí približne 30 holubov. Klietky sú nainštalované na strechách objektov, kde sa holuby najčastejšie zdržiavajú.

„Mestské holuby stratili životom v blízkosti ľudí svoju plachosť. Pre človeka však môžu byť nebezpečné roznášaním množstva chorôb. Ich trus zároveň svojou agresivitou poškodzuje majetok,“ uviedla Macáková. Odchyt bude nevyhnutné zopakovať aj v budúcnosti, pretože udržať prijateľný počet holubov v meste si vyžaduje ich odchytávanie v pravidelných cykloch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu