Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie odhalenia Bezáka: Trnavská arcidiecéza za Sokola investovala v USA!

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Trnavská arcidiecéza za éry arcibiskupa Jána Sokola investovala v Spojených štátoch amerických. Žiadne oficiálne záznamy o tom ale neexistujú, informovala dnes televízia TA3.

Sokolov nástupca, odvolaný arcibiskup Róbert Bezák, po príchode na arcidiecézu dostal šek na 1,5 milióna dolárov. "Nie je to až také potešenie, keď dostanete peniaze a neviete, odkiaľ sú," povedal Bezák pre TA3. Obrátil sa preto na Vatikán a navštívil pápežovu pravú ruku, štátneho sekretára Tarcisia Bertoneho.

Ten mu neskôr potvrdil, že sú to dividendy od investičnej spoločnosti Wells Fargo z USA. "Je to spoločnosť, ktorá robí investície, takže treba do nej vložiť peniaze, aby vám došli dividendy," vysvetlil Bezák v TA3. Kardinál mu odporučil, aby sa spýtal arcibiskupa Sokola. Ten podľa televízie zmluvy s americkou spoločnosťou doteraz nepredložil a záhadou zostáva aj to, akú sumu arcidiecéza investovala.

 

Bezák: Pri mojom odvolaní použili eštebácke praktiky

Bývalý trnavský arcibiskup prirovnáva spôsoby, ktoré Vatikán použil pri jeho odvolaní z úradu, k eštebáckym praktikám. Poukazuje na to, že cirkevní hodnostári sa odvolávali na nejaké listy od "slovenských kňazov a veriacich". Bezák dnes v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo uviedol, že sa pýtal na odosielateľov listov. "Veď keď je žalobca, má svoju tvár. Ak boli napísané listy do Vatikánu, tak ich hádam niekto napísal," povedal s tým, že odpoveď ale nedostal.
      
Zdôraznil, že on anonymy počas svojho pôsobenia v úrade nebral vážne. "Lebo to je dosť nebezpečné. To je systém minulého režimu, eštebáckych praktík, údajné, anonymné... Veď nie všetci nás majú radi, takže ide aj o určitú objektivitu. Tak sa opýtam," poznamenal. Zároveň dodal, že jeho sa ale nikto nič nepýtal. "Nikto so mnou nič neprejednával, všetko išlo tak potichučky a nakoniec prišiel list 'odchádzaš'. To sa mi nepáči, to mi nepripadá ako hodné cirkvi," vyhlásil Bezák.

 

Má sa ospravedlniť pápežovi

Podľa Konferencie biskupov Slovenska by sa mal Bezák ospravedlniť Svätému otcovi Benediktovi XVI. „KBS vidí riešenie situácie v prijatí rozhodnutia Svätého otca a ospravedlnení sa arcibiskupa Bezáka pápežovi,“ uviedol hovorca KBS Jozef Kováčik. Zároveň uviedol, že KBS je veľmi prekvapená tvrdeniami arcibiskupa Bezáka, ktoré odzneli v médiách.
  
Arcibiskup Stanislav Zvolenský podľa Kováčika nevedel a nemohol vedieť o odvolaní Bezáka, pretože Svätý otec potvrdil, že rozhodol o tom sám po dlhom uvažovaní a výbere z viacerých alternatív. Bezák v sobotu v TA3 uviedol, že Zvolenský vedel od jeho odvolaní z postu trnavského arcibiskupa od začiatku tohto roka.
  
Za svojím predošlým nadriadeným, bratislavským arcibiskupom metropolitom Stanislavom Zvolenským, ktorého Bezák považoval za svojho priateľa, bol začiatkom mája. Prosil o pomoc, lebo sa mu zadalo, že sa okolo neho "zbiehajú tmavé mraky", povedal Bezák v TA3. "Viete, ak sa stane taká situácia, že niekto je odvolaný - to sa nerobí ad hoc, to sa musí pripravovať niekoľko mesiacov dopredu. Osobne si myslím, že od januára 2012 sa pripravovalo moje odvolanie. A to metropolita Zvolenský musel vedieť," konštatoval v rozhovore Bezák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu