Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Arcibiskup Sokol: Na tajnom účte vo Vatikáne mal viac ako 300 tisíc dolárov!

Ján Sokol tvrdí, že vatikánsky účet bol jeho súkromný. Nemusí to byť celkom pravda.
Ján Sokol tvrdí, že vatikánsky účet bol jeho súkromný. Nemusí to byť celkom pravda. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Arcibiskup Ján Sokol počas svojho pôsobenia v trnavskej arcidiecéze vlastnil súkromný účet vo Vatikánskej banke. Informovala o tom televízia TA3. Podľa nej mali na účte niekoľko rokov končiť významné finančné prostriedky, vrátane darov od zahraničných Slovákov.

Spravodajská televízia získala dokument, podľa ktorého si Sokol niekoľko rokov odkladal peniaze na súkromný účet vo Vatikánskej banke. Sokol podľa dokumentu tvrdí, že na účte neboli peniaze arcidiecézy, ale jeho súkromné prostriedky.

"Krátko pred ukončením úradu som z týchto mojich peňazí uložených vo Vatikánskej banke dal ako dar Trnavskej arcidiecéze 339 563 dolárov," cituje TA3 Sokolove vyjadrenia z dokumentu.

Televízia však pravdivosť tohto vyhlásenia spochybňuje. Na účte mali končiť dary zahraničných Slovákov. Sokol si ich vraj nechal preplácať na tento účet preto, lebo Vatikánska banka za preplácanie zahraničných šekov neinkasuje poplatky. Televízia sa však odvoláva aj na list  kardinála Tarcisia Bertoneho, pravej ruky pápeža Benedikta XVI. Podľa listu mali peniaze na Sokolovom účte pochádzať z predaja bližšie neurčených pozemkov. Sokol zatiaľ na informácie nereagoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu