Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vodné dielo Gabčíkovo prechádza na zimnú prevádzku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vodné dielo Gabčíkovo prechádza na zimnú prevádzku. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa tak musel pripraviť na úlohy súvisiace s odvádzaním a preplavovaním ľadov cez stupeň Čunovo, gabčíkovské plavebné komory či hať Dunakiliti v starom koryte Dunaja.

SVP má k dispozícii dva riečne ľadoborce, ktoré budú v prípade zamrznutej hladiny na zdrži Hrušov a v prívodnom kanáli do Gabčíkova lámať ľady a usmerňovať ich odplavenie k objektom v Čunove. Plavba lodí v Gabčíkove bude zabezpečená aj naďalej len cez ľavú plavebnú komoru.

Pravá plavebná komora, ktorá je pre opravu technologického zariadenia a celého riadiaceho systému od augusta minulého roka mimo prevádzky, bude však počas zimných mesiacov pripravená aspoň na prípadné preplavovanie ľadov. S jej opätovným uvedením do prevádzky sa počíta v apríli budúceho roka.

Operatívna skupina, ktorá v čase zamrznutej zdrže Hrušov a prívodného kanála do Gabčíkova preberá zodpovednosť za manipuláciu na objektoch vodného diela konštatovala, že technický stav rozhodujúcich objektov bol z hľadiska zimných opatrení odskúšaný a je funkčný.

 Všetky dôležité priestory plavebných komôr sú temperované a chránené pred zamŕzaním vody. V prípade silných mrazov sa však pre zvýšenie bezpečnosti preplavovania plavidiel bude musieť znížiť rýchlosť napĺňania a vyprázdňovania komory. Informoval hovorca Ministerstva životného prostredia SR Maroš Stano.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu