Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vyšetrovanie búrania PKO sa skončilo, stíhanie zastavili

PKO
PKO

BRATISLAVA - Vyšetrovanie búrania Parku kultúry a oddychu je skončené. Prípad, v ktorom bol v minulosti obvinený exprimátor Bratislavy Andrej Ďurkovský skončil zastavením trestného stíhania. Dnes to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová.

"Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii zastavil 12. novembra 2012 trestné stíhanie na pokyn prokurátora, pretože skutok nie je trestný čin," vysvetlila Dobiášová. Pokyn na zastavenie trestného stíhania dala Krajská prokuratúra v Bratislave. Tá zasa vychádzala z rozhodnutia Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá zrušila policajné uznesenie o obvinení Ďurkovského, pretože na jeho stíhanie nevidela dôvod.

Bývalého primátora Ďurkovského polícia obvinila v apríli tohto roku na príkaz bratislavskej Krajskej prokuratúry z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Uzatvorením zmluvy s Henbury Development, na základe ktorej neskôr požiadal o vydanie búracieho povolenia na budovy PKO, mal porušiť ustanovenie zákona o hlavnom meste a zákona o majetku obcí.

Podľa obvinenia polície malo podpis zmluvy odobriť mestské zastupiteľstvo. Bývalý primátor teda podľa obvinenia polície postupoval neoprávnene, čím prispel k možnosti zbúrať PKO a mestu by vznikla škoda viac ako 4,6 milióna eur. Ďurkovský voči obvineniu podal sťažnosť, o ktorej rozhodla GP SR.

Generálna prokuratúra vo svojom uznesení, ktoré podpísal prokurátor Tibor Šumichrast tvrdila, že v roku 2006 žiadny zákon nezakazoval vtedajšiemu primátorovi uzatvoriť spomínanú zmluvu a ani v štatúte mesta nebolo ustanovenie, ktoré by mu bránilo, aby sa zaviazal odstrániť mestskú stavbu. Prokuratúra vo svojom rozhodnutí z augusta 2012 pripomenula, že štatút bol až s účinnosťou od 15. februára tohto roku doplnený o odsek, podľa ktorého podlieha súhlasu mestského zastupiteľstva odstránenie stavby s hodnotou vyššou ako 33.000 eur. Ani zo zákona o majetku obcí podľa GP SR nie je možné vyčítať zákaz odstránenia mestskej budovy.

Generálna prokuratúra sa stotožnila aj s argumentom Ďurkovského, že keď mestskí poslanci 30. júna 2005 uznesením 719/2005 schválili predaj pozemkov pod PKO, vedeli, že sa na nich má postaviť Riverside City. Poslanci v tom istom uznesení poverili vtedajšieho primátora, aby s investorom rokoval o predaji budov PKO. Neskôr - 1. februára 2007 ich informoval, že po rokovaní so záujemcami o kúpu nehnuteľnosti vedenie mesta rozhodlo, že budovy sa predávať nebudú.

Túto informáciu vtedy na rokovaní mestského zastupiteľstva bez otázok zobralo na vedomie všetkých 64 poslancov, ktorí sa vtedy zúčastnili na hlasovaní. Kedy, kto a s kým rokoval o predaji budov, nie je známe a na magistráte o tom neexistuje žiadny písomný záznam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu