Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

GP zamietla sťažnosť Ftáčnika proti zastaveniu stíhania v prípade PKO

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR zamietla sťažnosť bratislavského primátora Milana Ftáčnika proti zastaveniu trestného stíhania v prípade búrania Parku kultúry a oddychu (PKO). TASR to potvrdila hovorkyňa GP SR Vladimíra Gedrová.

"Sťažnosť bola dňa 14. februára 2013 zamietnutá ako nedôvodná," povedala Gedrová. Primátor Ftáčnik nesúhlasil so zastavením trestného stíhania pre podozrenie z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku.

Jeho predchodca Andrej Ďurkovský podľa neho konal nad rámec svojich zákonných kompetencií, keď podpísal zmluvu o spolupráci s Henbury Development. Polícia v minulosti za to Ďurkovského obvinila. Uzatvorením tejto zmluvy, na základe ktorej neskôr požiadal o vydanie búracieho povolenia na budovy PKO, mal porušiť ustanovenie zákona o hlavnom meste a zákona o majetku obcí. Podľa obvinenia polície malo podpis zmluvy odobriť mestské zastupiteľstvo.

"Ak by došlo k odstráneniu budov PKO vo vlastníctve samosprávy, mestu by vznikla podľa znalca škoda vo výške najmenej 4,3 milióna eur," povedal Ftáčnikov hovorca Ľubomír Andrassy.

Trestné stíhanie polícia zastavila 12. novembra minulého roku na pokyn bratislavskej Krajskej prokuratúry. Tá zase vychádzala z rozhodnutia Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá zrušila policajné uznesenie o obvinení Ďurkovského, pretože na jeho stíhanie nevidela dôvod.

Generálna prokuratúra vo svojom uznesení tvrdila, že v roku 2006 žiadny zákon nezakazoval vtedajšiemu primátorovi uzatvoriť spomínanú zmluvu a ani v štatúte mesta nebolo ustanovenie, ktoré by mu bránilo, aby sa zaviazal odstrániť mestskú stavbu. Generálna prokuratúra sa stotožnila s argumentom Ďurkovského, že keď mestskí poslanci 30. júna 2005 uznesením 719/2005 schválili predaj pozemkov pod PKO, vedeli, že sa na nich má postaviť Riverside City.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu