Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Gašparovič: Bosna by už mohla prebrať plnú zodpovednosť za svoju budúcnosť

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

SARAJEVO– Slovenský prezident Ivan Gašparovič je presvedčený o tom, že Bosna a Hercegovina by už mohla po 17 rokoch od podpísania Daytonskej dohody prebrať plnú zodpovednosť za svoju budúcnosť. "Má na to kapacitu," vyhlásil po dnešnom stretnutí s členmi tamojšieho predsedníctva Gašparovič, ktorý je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Bosny a Hercegoviny.

Podľa neho by spolupráca mohla byť intenzívnejšia najmä v plnení podmienok cestovnej mapy, keďže termíny, s ktorými súhlasili politickí predstavitelia federácie, sa neplnia podľa dohody.

Znovuzavedenie vízovej povinnosti zo strany Európskej únie pre Bosnu a Hercegovinu by bolo úderom pre všetkých jej obyvateľov, nie pre politikov. Na dnešnej tlačovej konferencii to po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom vyhlásil úradujúci predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny Nebojša Radmanovič. "Myslím si, že sa to nakoniec nestane, pretože sme Európania a takto môžeme využívať jednu zo základných európskych slobôd, ktorou je sloboda pohybu," dodal Radmanovič.

Viaceré členské štáty EÚ sú za opätovné zavedenie vízového režimu pre krajiny západného Balkánu, čo je dôsledok vysokého nárastu počtu neoprávnených žiadateľov o azyl z tohto regiónu. Počet žiadateľov o azyl z krajín západného Balkánu v priestore EÚ sa v ostatných mesiacoch zvýšil o 75 percent.

Gašparovič pripomenul, že aj Slovensko muselo prejsť ťažkú cestu, kým sa stalo plnohodnotným členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. "Chceli sme to a preto sme sa podrobili plneniu všetkých predpísaných podmienok, hoci neboli jednoduché a ľahké," zdôraznil. Podľa neho najpodstatnejším bol jednotný politický záujem a zhoda na vstupe do Únie. "Nebyť nášho členstva, Slovensko by oveľa ťažšie prekonávalo krízu, ktorá je v Európe a vo svete," konštatoval Gašparovič.

Bosna a Hercegovina patrí do EÚ, povedal Ivan Gašparovič. Zdôraznil dôležitosť a dôveryhodnosť krajiny v očiach medzinárodných inštitúcií. Slovensko podľa prezidenta od začiatku podporuje Bosnu a Hercegovinu pri integrácii do EÚ. Tlmočil však odkaz Bruselu pre Sarajevo, podľa ktorého "predstava Európskej únie o Bosne a Hercegovine je v jednote a zotrvaní súčasného štátneho zväzku."

Vyjadril presvedčenie, že jeho cesta bude impulzom pre ďalší integračný postup Bosny a Hercegoviny, ale aj pre rozšírenie obchodnej a ekonomickej spolupráce oboch krajín. Aktuálny šéf bosnianskeho predsedníctva Nebojša Radmanovič poďakoval za podporu Slovenska pri eurointegračných snahách federácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu