Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

ONLINE Štrajk v školstve: Minister Čaplovič učiteľom nevyhovie!

Štrajk na Trnavskom mýte v Bratislave Zobraziť galériu (32)
Štrajk na Trnavskom mýte v Bratislave (Zdroj: koláž topky)

BRATISLAVA - Brány väčšiny škôl na Slovensku dnes zostali zatvorené. Zamestnanci školstva o šiestej hodine ráno vstúpili do časovo neobmedzeného štrajku, ktorým chcú dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva.

18:52 Premiér Robert Fico (Smer-SD) pre štrajk školských zamestnancov zredukoval program utorkovej (27.11.) oficiálnej návštevy Rumunska. "Predseda vlády chce vytvoriť časový priestor na ďalšie rokovania a konzultácie so zástupcami učiteľov," zdôvodnila premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková. Termín rokovania so školskými odborármi nespresnila.

16:54 Prvý deň štrajkovalo 80% základných a 70% stredných škôl

Väčšina slovenských škôl sa dnes zapojila do časovo neobmedzeného štrajku za zlepšenie financovania školstva. Podľa odborárov sa potvrdili prognózy, podľa ktorých štrajkovalo 80 percent základných a 70 percent stredných škôl. Presnejšie údaje bude mať centrálny štrajkový výbor neskôr.

16:10 Päť percent je na hranici možností, odkázal odborom Čaplovič

Minister školstva Dušan Čaplovič rešpektuje právo učiteľov a nepedagogických zamestnancov na štrajk. Ponúkané päťpercentné zvýšenie platov je však podľa neho na hraniciach finančných možností štátneho rozpočtu a konsolidácie verejných financií v roku 2013. Termín rokovania ministra so školskými odborármi zatiaľ stanovený nie je.

"Ich požiadavky sú pochopiteľné vzhľadom na to, že za dvadsať rokov existencie Slovenskej republiky sa neriešilo postavenie učiteľov v spoločnosti a ponúkali sa len neúspešné experimenty v oblasti vzdelávania," tlmočil stanovisko ministrov hovorca Michal Kaliňák. Rezort školstva zdôraznil, že navrhnuté memorandum by pre oblasť školstva znamenalo postupnú modernizáciu a hľadanie vnútorných úspor, aké sa môžu využiť na platy zamestnancov a kvalitu vyučovacieho procesu.

16:00 V Košickom kraji niektoré školy obnovia vyučovanie. Šesť materských škôl od utorka obnoví prevádzku: Budapeštianska, Čínska, Lidické námestie, Poľná, Zuzkin Park a Ovručská.

15:37 Informácie o štrajku nemusia učitelia ani rodičia deťom zahmlievať, keďže tiež žijú v súčasnosti a dokážu vnímať, čo sa v ich okolí reálne deje. Dnes to povedala detská psychologička Eva Smiková. Monika Klapková, vedúca Oddelenia špeciálno-pedagogického poradenstva v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Bratislave dodáva, že krátkodobý štrajk učiteľov a školských pracovníkov vývin detí zásadne neovplyvní.

15:27 Vláda by mala dať štrajkujúcim učiteľom serióznu ponuku, ktorá bude garantovať, že ich hmotné zabezpečenie bude stúpať. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

15:03 Požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov škôl sú pochopiteľné a minister školstva rešpektuje právo na štrajk. Ponuka zvýšiť platy o päť percent je však na hraniciach finančných možností štátneho rozpočtu a konsolidácie. V dnešnom stanovisku k štrajku školských zamestnancov to uviedol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

14:32 Minister školstva Dušan Čaplovič na dnešné masové protesty učiteľov reagoval, že rešpektuje právo na štrajk, ale ustúpiť sa nechystá.

14:30 V Trenčianskom kraji dnes štrajkovalo 1490 zamestnancov škôl

Do štrajku zamestnancov škôl sa dnes v Trenčianskom kraji zapojilo viac ľudí, ako ešte minulý týždeň odborári predpokladali. "Štrajkovalo 1490 zamestnancov, čo je 65,24 percenta," povedala Iveta Majerová z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Žiadne sťažnosti alebo problémy odborári nezaznamenali. Termín, dokedy budú školy štrajkovať, je podľa Majerovej rôzny. "Niektoré skončia so štrajkom už dnes, ďalšie avizujú päťdňové štrajky, niektoré školy zase hovoria, že vydržia neobmedzene," povedala. Veľa bude závisieť aj od výsledku utorkového zasadnutia odborového zväzu v Bratislave.

14:19 V Nitrianskom kraji štrajkuje 66 percent škôl a škôlok

V Nitrianskom kraji sa do štrajku zamestnancov školstva zapojilo 66 percent základných a materských škôl. Predsedníčka nitrianskej krajskej rady združenia základného školstva Eva Pavelková informovala, že základných škôl sa zapája 70 až 75 percent a materských 50 percent. Najviac škôl podporilo štrajk v okrese Nové Zámky, kde účasť dosiahla 75 percent, nasledujú okresy Topoľčany (72 percent), Komárno a Levice (po 71 percent), Zlaté Moravce (64 percent), Nitra (61 percent) a Šaľa (52 percent). Väčšina škôl plánuje zotrvať v štrajku viac dní.

14:10 Tripartita v súvislosti s aktuálnym štrajkom učiteľov vyzýva rezort školstva aj školské odbory na dialóg.

"Všetci sme sa dohodli, že vyzveme zainteresovaných, ministerstvo školstva a odborový zväz školstva, aby opätovne zasadli za rokovací stôl a hľadali dohodu," konštatoval po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady minister práce Ján Richter. Zamestnávatelia zároveň žiadajú podpísanie generálnej dohody. "V nej by sa zadefinovali základné parametre sociálno-ekonomickej stability na Slovensku. To, čo potrebujeme my k tomu, aby sa podnikateľské prostredie nezhoršovalo. Akýkoľvek štrajk totiž zhoršuje situáciu," zdôraznil šéf Asociácie zamestnávateľov zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. "Dnes čo i len 5-% rast miezd alebo ich zachovanie možno považovať za úspech," pripomenul. Bývalý šéf Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslav Gazdík konštatoval, že on osobne vidí kompromis na úrovni 6-% rastu tarifných platov. "Nehovorím, že treba ustúpiť od požiadaviek, ale je potrebné ich triezvo zvážiť," uviedol a upozornil na aktuálnu ekonomickú situáciu na Slovensku.

13:50 Prievidza neplánuje náhradný program pre deti, v Handlovej je karaoke

Mesto Prievidza nepripravilo náhradný program pre deti zo škôl, ktoré sa zapojili do štrajku. Dom kultúry v Handlovej pripravil pre školákov karaoke šou. Ako informoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje, mesto nereagovalo na výzvu ministra školstva a nepripravilo náhradný program. Pre štrajk zostalo v Prievidzi zatvorené aj centrum voľného času. V Handlovej pripravili v miestnom dome kultúry pre najmenších karaoke šou. Okrem tohto programu môžu deti využiť krúžky v centre voľného času a na základnej umeleckej škole.

13:40 Nápor na žiadosti o OČR sa nekoná

Očakávania, že rodičia s deťmi zo štrajkujúcich škôl zaplnia kvôli potvrdeniam o ošetrovaní člena domácnosti (OČR) ordinácie pediatrov, sa v regióne Trnavy nenapĺňajú. Vyšetrenie nevyhľadalo viac pacientov ako inokedy. "Dnes na počudovanie prišlo dokonca menej detí," uviedla detská lekárka v Borskom Mikuláši pri Senici Anna Bajtošová. Kým po iné pondelky máva v čakárni zhruba štyridsať klientov, dnes to bola asi polovica. Zmeny nepocítili ani v ambulancii detskej lekárky v Senici Márie Šimekovej. Pediater František Uhrovič mal dnes na svojich obvodoch v Leopoldove a Boleráze viac práce. "Prišlo asi štyridsať detí, čo je vyšší počet, ako inokedy. Ale súviselo to s nárastom ochorení na chrípku, deti mali horúčky," uviedol. Zhruba dvadsaťpercentný nárast pocítili v jednej z ambulancii na mestskej poliklinike v Trnave. "Niektorí rodičia priamo povedali, že im ide o OČR, ale vo väčšine prípadov uvádzali nejaké zdravotné problémy, takže špecifikovať nárast kvôli štrajku nie je ľahké," uviedla sestrička v ambulancii.

13:25 Študentov prišlo málo

Plánovaný pochod bratislavských študentov na podporu štrajkujúcich učiteľov sa napokon zmenil na stretnutie dvanástich študentov gymnázia na Grösslingovej ulici. Tí však dodržali svoj plán a ulicami centra mesta sa z námestia SNP vydali podporiť zhromaždenie zamestnancov školstva na Trnavskom mýte. Štvrták Filip priznal, že očakávali ďaleko väčšiu účasť. "Na sociálnej sieti, prostredníctvom ktorej sme pochod organizovali, sme mali ohlásených približne sto ľudí. Je to pre nás sklamanie, že sme sa tu zišli len v takomto počte," povedal. Jeho kolega, budúcoročný maturant Tomáš však uviedol, že nie je dôležitý ani tak počet, ako to, že študenti chcú vyjadriť svoj názor a svoju podporu učiteľom. "Našich učiteľov si vážim a som presvedčený, že si takúto podporu zaslúžia," uviedol.

13:20 Protestovali aj v Nitre

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa dnes zišli približne štyri desiatky učiteľov na pokojnom protestnom zhromaždení. S transparentmi chceli poukázať na zlý stav v slovenskom školstve. Neskôr prešli po pešej zóne k mestskému úradu a Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja. "Neočakávali sme veľké zhromaždenie učiteľov, pretože mnohí išli na protest do Bratislavy. Aj tak som rada, že pedagógovia aj nepedagogickí pracovníci sem prišli, aby vyjadrili svoj názor," uviedla Tatiana Miklošová z Nových školských odborov. Podľa zhromaždených učiteľov je dôležité, aby verejnosť poznala pravdu o tom, v akom stave sa v skutočnosti slovenské školstvo nachádza.

12:52  Tvrdenie, že nie je na vyššie platy, je podľa učiteľov falošné

V duchu hesla "Viac peňazí do školstva" sa nieslo dnešné protestné zhromaždenie zamestnancov školstva na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Účastníci zhromaždenia rečníkov často prerušovali súhlasným potleskom a skandovaním. V rukách mali transparenty s textami ako: "Vzdelanie sa necení", "Kde ani čert neberie, je stále dosť na provízie správnym smerom", "Podvyživené školstvo - nevzdelaný národ", "Nie gorilám na colu, ale deťom na vzdelanie“, "10% = 60", "Na zlaté padáky máte" či "Dnes školstvo na kolenách - zajtra národ zametačov".

Ako uviedol podpredseda odborového zväzu školstva a vedy Martin Maták, hoci účasť na štrajku je dnes nižšia než na jednodňovom štrajku 13. septembra, odborári sú s ňou spokojní.  "Zajtra o 11:00 zasadá v Bratislave štrajkový výbor, ktorý bude mať k dispozícii hlásenia zo škôl. A podľa toho, aká bude objednávka na dĺžku štrajku, taký ten štrajk dlhý bude," dodal Maták.

Štrajk učiteľov Banská Bystrica
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

12:50 Do štrajku sa nezapojili hlavne ľudia, ktorí žijú na hranici chudoby. V školských zariadeniach v Humennom a Medzilaborciach, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti miest, neštrajkujú. Do štrajku sa vôbec nezapojili školskí zamestnanci základných a materských škôl v Medzilaborciach, kde majú dve základné a dve materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Prednosta mestského úradu Slavomír Rusinko odmieta tvrdenia, že by učiteľov niekto zastrašoval. Podobná situácia je aj v Humennom, kde je dnes v plnej prevádzke deväť základných a rovnaký počet materských škôl. Do štrajku sa zapojili iba piati učitelia mestských škôl.

12:33 Protestujúci učitelia sa obrátili na vládu a parlament

Účastníci protestných zhromaždení v Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici adresovali vláde a parlamentu vyhlásenie, v ktorom ich žiadajú o zlepšenie situácie v školstve. Chcú, aby vláda podpísala s odbormi memorandum. Obsahovalo by postupné kroky počas štvorročného obdobia na odstránenie diskriminácie školstva na Slovensku, aby sa konečne zaradilo medzi plnohodnotných členov EÚ v podiele financovania z HDP. Od poslancov zase požadujú, aby v zákone o budúcoročnom rozpočte zabezpečili zvýšenie platov pre všetkých zamestnancov školstva o desať percent.

12:18 V čase, keď sa učitelia rozchádzali po proteste do ulíc Bratislavy, v prezidentskom paláci tieklo šampanské. Prezident Ivan Gašparovič vymenoval do funkcie podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho. Nechýbal ani premiér Robert Fico.

ĽUbomír Vážny u prezidenta
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

12:10 Odborový predák Pavel Ondek Topky informoval, že do štrajku sa zapojilo 80% materských a základných škôl, 70% stredných a najmenej 5% vysokých škôl. Ďalšie zhromaždenia, alebo pochody predbežne nechystajú. Sú v telefonickom kontakte s ministerstvom školstva, ale termín ďalšieho rokovania s ministrom Čaplovičom zatiaľ nie je stanovený.

Štrajk v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

12:05 V Bratislave si učitelia na záver zhromaždenia zaspievali Gaudeamus a keď odchádzali zahral im z reproduktorov Vangelis. Protest sa skončil aj v ďalších dvoch krajských mestách.

Štrajk učiteľov v Bratislave3

Štrajk učiteľov v Bratislave2

Štrajk učiteľov v Bratislave

12:05 V sídle NŠO v Leviciach zorganizoval predseda Ľudovít St Sebelédi zhromaždenie štrajkujúcich pracovníkov školstva na Námestí hrdinov. Podporiť ho prišli členovia NŠO z rôznych kútov Slovenska.

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)

11:58 Voľný deň počas učiteľského štrajku využilo vyše sto detí z Lučenca na bezplatné premietanie kina. Hovorkyňa mesta Mária Horňáková uviedla, že niekoľko detí prišlo aj do centra voľného času. V Rimavskej Sobote sa podľa primátora Jozefa Šimka väčšina rodičov zariadila podľa vlastných možností a tak ponuku na strávenie voľného času pre svoje deti využívajú len sporadicky.

11:51 Učitelia v Košiciach sa zhodli na tom, že odhadujú dĺžku štrajku minimálne do konca týždňa.

11:48 V Košiciach si na záver učitelia zaspievali Gaudeamus. Rozšírenú fotoreportáž si môžete pozrieť tu.

11:43 Bratislavské školy a škôlky sú dnes pre štrajk učiteľov prázdne. Najvyššiu účasť ohlásili učitelia v štvrtom bratislavskom okrese, kde sa zapojilo približne 87 percent zamestnancov základných škôl a škôlok. Do celoslovenského štrajku školských zamestnancov sa so 100 percentnou účasťou zamestnancov zapojila Materská škola Pri kríži v bratislavskej Dúbravke. Po skončení ostrého štrajku budú učitelia opäť pokračovať v normálnej pracovnej činnosti. "U nás neprichádza do úvahy, že by deti prišli do škôlky a my by sme sa im nevenovali. Deti musia mať zmysluplnú činnosť," povedala riaditeľka Veronika Dekanová.

11:40 V Čadci štrajkujú všetky mestské školy a školské zariadenia okrem škôlok na ulici Janka Kráľa a v Milošovej. Školopovinným deťom dopoludnia premietajú rozprávky a k dispozícii im bude aj plaváreň.

11:37 V Nitre štrajkuje deväť mestských základných škôl, vo zvyšných piatich sa učí. Z 25 materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa nakoniec do štrajku nezapojila ani jedna, napriek tomu, že viaceré sa ešte koncom minulého týždňa na to chystali. Podľa nitrianskeho predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Miroslava Kováča cúvli po piatkovej porade s vedením mesta, na ktorej "bol zo strany mesta vyvíjaný nátlak medzi riadkami". Mesto to zásadne odmieta a hovorí, že učiteľov iba oboznámilo s právnymi predpismi. V Nitrianskom kraji sa celkovo do štrajku zapája približne 60 percent základných škôl a 50 percent materských škôl.

11:34 Do štrajku sa zapojili aj učitelia z cirkevného Gymnázia Angely Merici v Trnave. Odborovú organizáciu v škole nemajú, o štrajku rozhodli zamestnanci na porade hlasovaním. Dôvody majú rovnaké ako učitelia v iných školách.

11:30 Rozšírenú fotoreportáž z Bratislavy si môžete pozrieť tu.

Štrajk v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Štrajk v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Štrajk v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

11:15 "Pevne verím, že rodičia sú na našej strane a budú nás podporovať," uviedla riaditeľka ZŠ Mateja Bela v Šamoríne Magdaléna Vajasová.

11:09 Protest v Košiciach

Štrajku sa zúčastňujú zamestnanci od Popradu až po Giraltovce. Naopak, chýbajú pracovníci základných škôl z Medzilaboriec a z Humenného. V Humennom na pracovníkov škôl, ktorých zriaďovateľom je mesto, vyvíjali nátlak, aby sa do štrajku nezapojili.

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

11:03 Deti sa počas štrajku venujú rôznym činnostiam. Bratislavská Mestská časť Ružinov pre ne pripravila tvorivé dielne, ale aj korčuľovanie na zimnom štadióne V. Dzurillu.

Počas štrajku učiteľov pripravilo
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Počas štrajku učiteľov pripravilo
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Počas štrajku učiteľov pripravilo
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

10:58 Štrajkujúcich v Bratislave prišiel podporiť aj Peter Cmorík. Prítomným spríjemňuje nie práve najideálnejšie počasie svojimi pesničkami.

ONLINE Štrajk v školstve:
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

10:49 Žalostné platy učiteliek

Vyspovedali sme protestujúce učiteľky z materskej školy v Bratislave. Jedna s piatimi rokmi praxe zarába 420 eur v čistom. Druhá s 1 rokom praxe bez dieťaťa zarába 380 v čistom, tretia s 1 rokom praxe s dieťaťom zarába 400 v čistom. 

Štrajk v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

10:45 Podľa Lipšica by mal Čaplovič odstúpiť

"Minister Čaplovič svoju funkciu zjavne nezvláda. Aj v samotnom Smere si už uvedomujú, že nominácia Dušana Čaploviča bola chybou. Najlepšie by bolo, keby odstúpil," povedala prvá podpredsedníčka Novej väčšiny Jana Žitňanská.

10:38 Na proteste v Bratislave je približne štyritisíc ľudí

S príhovorom predstúpil v Bratislave šéf školských odborov Pavel Ondek, ktorý vyzýval učiteľov, aby sa nevzdali. Štrajk je podľa neho skúškou ich odvahy a odhodlania. "Učitelia nechcú, čo im nepatrí, ale chcú len to, čo im patrí," povedal za búrlivých ovácií davu, ktorý kričal "hanba vláde".

Štrajk učiteľov v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

Štrajk učiteľov v Bratislave
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: topky)

10:33 V Košiciach už 2500 ľudí

Protestujúci v metropole východu majú transparenty a žlté šiltovky a vlajočky. Okoloidúci ľudia s nimi sympatizujú a pridávajú sa k demonštrácii. Ráno takmer skolabovala doprava, pretože autobusy boli preplnené protestujúcimi učiteľmi. Jeden z odborárov tlmočil Košičanom pozdrav od šéfa odborov Ondeka z Bratislavy. "Všetkých vás miluje a bozkáva," vyhlásil.
 
10:31 Vládny kabinet zrejme neustúpi požiadavke učiteľov zvýšiť platy o desať percent. Ak by to urobil, musel by čeliť nátlaku ďalších skupín, ktoré by si rovnako nárokovali na ústupky. Zhodli sa na tom politológovia Michal Horský, Miroslav Kusý a Rastislav Tóth.
 
10:30 V Banskej Bystrici štrajkuje dvetisíc ľudí
 
Okolo 2000 zamestnancov školstva sa dnes podľa odhadu organizátorov stretlo na protestnom zhromaždení k začiatku štrajku na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Vyjadrujú svoju nepokojnosť s tým, že "školstvo je na chvoste záujmu spoločnosti". Ako pripustil jeden z rečníkov z radov odborárov, učitelia mali byť podľa nich akčnejší už viac rokov dozadu. Protestujúci majú so sebou píšťalky, rapkáče a transparenty s textami "Povedzme nie byrokracii v školstve, Kde ani čert neberie, je stále dosť na provízie správnym smerom, Podvyživené školstvo - nevzdelaný národ, Nie gorilám na kolu, ale deťom na vzdelanie, Školstvo je prioriťou našich vlád či Úpadok školstva = ohrozenie demokracie.

 

Štrajk učiteľov Banská Bystrica
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

10:23 V Trenčianskom kraji dnes štrajkuje viac ako 60 percent škôl. Deti ostanú doma zrejme niekoľko dní. Dnes na školách ostali len štrajkové výbory, ktoré sa starajú o bezpečnosť objektov. "Ide o časovo neobmedzený štrajk. Vyzerá to tak, že potrvá celý týždeň, hoci podľa môjho názoru by bolo optimálne, keby sa skončil v stredu," povedal riaditeľ Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne Štefan Marcinek. Na gymnáziu vstúpili do štrajku všetci učitelia a 30 percent nepedagogických zamestnancov.

10:18 Jediná škola z celkových troch základných škôl štrajkuje v najmladšom slovenskom meste Krásno na Kysucou v okrese Čadca. Do štrajku sa nezapojila ani Stredná škola drevárska. V Krásne fungujú aj všetky tri materské školy.

10:15 Do Bratislavy prišli protestovať učitelia z celého západného Slovenska, Trnavy, Galanty aj Trenčína. Všetci zhodne tvrdia, že si 23 rokov uťahujú opasky a keď našla vláda peniaze na Grécko, nájde aj na zvýšenie platov. Štrajk bude trvať dokým kabinet Roberta Fica neodsúhlasí 10 percentné navýšenie.

10:11 Učitelia sa zhromaždujú aj na námestiach v Banskej Bystrici a Košiciach. Podľa odhadu je ich zatiaľ na oboch miestach do 500.

10:10 Pred budovou odborárskej centrály na Trnavskom mýte sa zišlo zatiaľ niekoľko stoviek učiteľov. Protestujú proti tomu, že na Slovensku sa vzdelávame za almužnu. Odborári rozdávajú transparetny a žlté ruže. Protestujúci sú vyzbrojení rapkáčmi a píšťalkami.

10:05 Štrajk podporujú aj študenti. Vedenie Študentskej siete - organizácie združujúcej maďarských študentov študujúcich v Slovenskej, Českej a v Maďarskej republike, morálne podporuje školské odbory, ktoré sú v štrajku. "Uvedomujeme si, že rešpektovanie pedagógov v našej spoločnosti je na neprimerane nízkej úrovni. Sme presvedčení, že nie je správne, aby platy učiteľov a hlavne prestíž ich profesie ostali na súčasnej úrovni," uvádza sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla predsedníčka organizácie Diákhálózat-Študentská sieť Csilla Velebná.

Štrajk učiteľov
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:55 V Handlovej sú v štrajkovej pohotovosti všetky tri základné školy. Zatvorené pravdepodobne zostanú aj v utorok a stredu.

Štrajk učiteľov
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

9:52 V Žilinskom kraji dnes zostali zatvorené takmer dve tretiny škôl. Najviac základných, materských či umeleckých škôl nefunguje v Námestovskom okrese (75%), najmenej štrajkuje v susednom Tvrdošínskom okrese (24 %).

9:50 Základná škola Košická v Bratislave.

Transparent s textom: Dôstojné
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

9:47 Momentálna situácia v Prešove.

Na zatvorených školách vyjadrujú
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Na zatvorených školách vyjadrujú
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

Na zatvorených školách vyjadrujú
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA)

 

9:40 Strana SaS vyjadruje podporu desaťtisícom učiteľov a ďalším pracovníkom v školstve, rodičom, študentom a občanom, ktorí zdvíhajú svoj hlas za zmeny v školstve a jeho financovaní. "Minister školstva a celá vláda Roberta Fica tento hlas nepočúva a nekoná v prospech detí a ich učiteľov, nekoná v prospech slovenských škôl a vzdelávania v nich. Vyjadrenia premiéra aj ministra Čaploviča považuje strana SaS za nemiestne a posledné zmeny v školských zákonoch za vyslovene škodlivé," uviedol v reakcii na celoslovenský štrajk učiteľov poslanec SaS Martin Poliačik.

9:33 Na Ministerstve školstva momentálne zasadá krízová rada.

9:28 Školy zostali zatvorené aj v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Štrajk učiteľov: Oznamy na
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: Daniel Hoťka)

9:25 Krízový štáb, ktorý Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR zriadilo v súvislosti so štrajkom zamestnancov školstva, nezažíva v prvých troch hodinách žiadny veľký nápor. Podľa hovorcu rezortu Michala Kaliňáka vybavili len niekoľko telefonátov.

9:22 V hlavnom meste dnes pre štrajk učiteľov funguje päť centier voľného času (CVČ), kde môžu rodičia umiestniť svoje školopovinné deti. Ako informoval hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy, zatiaľ v nich majú desať detí, kapacitu však majú 200 miest. Centrá sú otvorené v čase od 8:00 do 16:00.

9:13 Žiaci ružomberského gymnázia a Strednej zdravotníckej školy v Dolnom Kubíne sa nebudú učiť celý týždeň. V celom Žilinskom kraji dnes zostalo zatvorených 32 zo 67 stredných škôl, ktoré spravuje krajská samospráva. Štrajkuje aj časť učiteľov ďalších 16 škôl, tie ale dokážu zabezpečiť výučbu, prípadne fungujú podľa mimoriadneho rozvrhu.

9:06 Poprad v snahe pomôcť rodičom detí materských škôl a žiakov základných škôl zriadilo počas štrajku kontaktné body pre rodičov, ktorí nemajú možnosť inak si zabezpečiť starostlivosť o deti. Tie sa postarajú o dozor a alternatívny program pre deti a žiakov.

9:00 Pozrite si porovnanie platov učiteľov na Slovensku a v zahraničí. 

8:54 V Košiciach štrajkuje až 93 percent škôl, v prevádzke sú len dve materské škôlky.

8:38 V okrese Trebišov potvrdilo účasť na celoslovenskom štrajku 63 percent školských zamestnancov, uviedla šéfka rady odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy v Trebišove Eva Kmecová.

Štrajk učiteľov
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA, TASR)

7:42 Protestné zhromaždenie sa v Bratislave bude konať v Bratislave na Trnavskom mýte, v Banskej Bystrici na Námestí SNP a v Košiciach na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne.

Do štrajku sa podľa informácií odborárov zapojilo asi 80 percent zamestnancov základných škôl a 70 percent pracovníkov stredných škôl. V troch najväčších mestách - Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach sa budú konať aj protestné zhromaždenia.

Štrajk učiteľov
Zobraziť galériu (32)
 (Zdroj: SITA, TASR)

Školskí odborári do poslednej chvíle rokovali s vládou, ktorá ponúkala päťpercentné zvýšenie platov. Učiteľom by to totiž prinieslo zvýšenie platov mesačne len o 36 eur a nepedagogickým pracovníkom by do peňaženiek pribudlo 18 eur. Táto ponuka bola pre odborárov neprijateľná.

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho štrajk potrvá a zrejme nebude trvať vo všetkých školách rovnako. Najčastejšie sa spomínajú tri dni, niektoré školy už vopred oznámili dvojdňový štrajk. Centrálny štrajkový výbor bude monitorovať situáciu a podľa nej rozhodne o prerušení, prípadne ukončení štrajku. Učitelia v niektorých školách sú dokonca pripravení po skončení štrajku pokračovať v protestoch tým spôsobom, že budú v školách s deťmi, ale nebudú vzdelávať. Z viacerých škôl prichádzali správy o zastrašovaní zo strany zriaďovateľov, aby si to so štrajkom rozmysleli.

Štrajk skomplikuje situáciu mnohým rodičom detí chodiacich do školy. Minister školstva Dušan Čaplovič minulý týždeň vyzval starostov a primátorov, aby rodičom pomohli postarať sa o deti. Niekde budú k dispozícii centrá voľného času, športové haly a iné zariadenia, kde môžu deti stráviť deň. Rodičia detí, ktorých školy budú mať pre štrajk riaditeľské voľno a tak s nimi budú musieť zostať doma, môžu požiadať Sociálnu poisťovňu o ošetrovné.

Samotní učitelia, ktorí vstúpili do štrajku, prídu o mzdu za dni štrajku a musia si zaplatiť aj zdravotné poistenie za tieto dni. Niektorí riaditelia avizovali, že im stratu príjmu môžu kompenzovať vo forme osobného ohodnotenia alebo odmien.
Premiér Robert Fico cez víkend opäť pripomenul, že učiteľom rozumie, pretože ich platy sú nízke. V tejto situácii však vláda nemá viac ako na ponúkaných päť percent. "Oni hovoria o desiatich, my máme legitímne právo povedať nula, ponúkame päť percent ako kompromis," povedal premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu