Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vláda ponúkla zamestnancom škôl zvýšenie hrubých platov o 40 eur!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hrubé platy zamestnancov škôl by na budúci rok mohli vzrásť o vyše 7,5 percenta. Priniesť by to mali opatrenia, ktoré na dnešnom asi dvaapolhodinovom rokovaní ponúkla vláda školským odborárom. Reálne by to do peňaženiek školských zamestnancov prinieslo v priemere asi 40 eur.

O tom, či tieto návrhy odborári prijmú, rozhodne mimoriadna rada zväzu zrejme v stredu (5.12.). "Nepovedal som, že ustupujeme. Naše požiadavky stále platia. Ponuku vlády musím prerokovať so zástupcami rady a sociálnymi partnermi," povedal po rokovaní líder školských odborárov Pavel Ondek. Po tom, ako mimoriadna rada zaujme k ponuke vlády stanovisko, odborári znovu zasadnú za rokovací stôl s vládou. Stretnúť by sa mali v stredu podvečer. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je vláda ochotná kvôli tomu prerušiť svoje výjazdové rokovanie na Kysuciach.

Vláda naďalej ponúka učiteľom aj nepedagogickým zamestnancom päťpercentné zvýšenie platov, s tým, že pedagógovia by prostriedky dostali priamo do taríf. Okrem toho však vláda plánuje schváliť nariadenie, podľa ktorého by balík peňazí z ministerstva školstva išiel priamo školám, nie obciam. "To je významný posun, ktorý môžeme urobiť v tejto ťažkej situácii," povedal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Kým doteraz išlo z balíka určeného na platy školských zamestnancov 90 percent prostriedkov, podľa nariadenia by od 1.1.2013 dostávali sto percent.

Ďalšou výhodou pre učiteľov má byť garancia, že keď v školstve odpracovali 25 rokov a dovŕšili 55 rokov, môžu zostať pracovať v školstve do dôchodku. "Vytvorili by sme tak všetky podmienky pre to, aby ľudia, ktorí majú dobrú kvalifikáciu a sú nenahraditeľní, mohli pracovať v školstve až do dôchodku," dodal minister.

"Vláda navrhla, že sa zaručí a zabezpečí finančné prostriedky pre roky 2014-2016 do platových taríf tak, aby priemerný plat bol nad úrovňou priemerného platu v národnom hospodárstve," pomenoval Ondek ďalší návrh od vlády. Otázne je podľa neho požadované navýšenie finančných prostriedkov do školstva na roky 2014-2016.

Kabinet tiež odborárom sľúbil, že peniaze ušetrené prepustením učiteľov v rokoch 2014-2016 pôjdu rovno na tarifné platy. Prostriedky získané z rušenia škôl zas majú pomôcť pri prevádzke ostatných škôl. Podľa Čaploviča pritom nepôjde o univerzálne rušenie. "Bude sa to posudzovať od školy ku škole," spresnil minister a dodal, že sieť škôl je "zbytočne nabubraná". Racionalizácia v školstve má prebehnúť v spolupráci so zriaďovateľmi, štatutármi škôl, a tiež zástupcami odborov. Čaplovič dodal, že priemerne odchádza zo školstva asi tisícka učiteľov ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu