Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Federálne zhromaždenie ČSFR prijalo ústavný zákon o zániku federácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pred 20 rokmi dňa 25. novembra 1992 prijalo Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (FZ ČSFR) ústavný zákon o zániku spoločnej federácie, ktorý nadobudol platnosť o polnoci z 31. decembra 1992 na 1. januára 1993. Dospelo sa k tomu po komplikovaných rokovaniach. Znamenalo to rozdelenie ČSFR bez referenda.

Dňa 31. decembra 1992 – o 24. hodine zanikla Česká a Slovenská Federatívna Republika a následne vznikli dve samostatné republiky - Česká republika (ČR) a Slovenská republika (SR).

Ústavný zákon o československej federácii bol prijatý Národným zhromaždením (NZ) Československej socialistickej republiky (ČSSR) dňa 27. októbra 1968 a vyhlásený v Zbierke zákonov pod číslom 143/1968 Zb. Slávnostne ho podpísali na Bratislavskom hrade v Sieni federácie poprední predstavitelia Československa.

Zákon o československej federácii riešil postavenie Slovenska v rámci ČSSR pretvorením centralistického štátu na federáciu Českej socialistickej republiky (ČSR) a Slovenskej socialistickej republiky (SSR). Orgánmi federácie boli vláda, Federálne zhromaždenie, prezident a Ústavný súd. Federálne zhromaždenie pozostávalo zo Snemovne ľudu, ktorá mala 200 poslancov volených z celého územia federácie, a Snemovne národov, v ktorej zastupovalo ČSR 75 poslancov a rovnaký počet bol zo SSR.

Zákon o federatívnom usporiadaní ČSSR nadobudol platnosť 1. januára 1969. Zásadný obrat nastal v novembri 1989, keď sa začali diskusie o zániku federácie. Víťazi parlamentných volieb v roku 1992 – Hnutie za demokratické Slovensko a Občianska demokratická strana – boli ochotní dohodnúť sa na rozdelení federácie. K definitívnemu rozhodnutiu o harmonograme zániku ČSFR a vzniku samostatných republík dospeli v auguste 1992 v Brne.

Poslanci Slovenskej národnej rady (SNR) schválili 17. júla 1992 Deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Ústava SR bola prijatá 1. septembra 1992. Po nadobudnutí jej účinnosti 1. októbra 1992 sa nahradil názov Slovenská národná rada názvom Národná rada Slovenskej republiky (NR SR). Poslanci Federálneho zhromaždenia ČSFR schválili 25. novembra 1992 vládny návrh ústavného zákona o zániku ČSFR k 31. decembru 1992.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu